Tom en Tiny vieren hun gouden bruiloft op 2 september
Tom en Tiny vieren hun gouden bruiloft op 2 september Foto: Wil Feijen

Het gevoel van ruim vijftig jaar geleden is niet veranderd

Algemeen Jubileum

Ze keken richting elkaar, hadden oogcontact en ze wisten het: dit is de partner met wie ik oud wil worden. Tom Haus en Tiny Haus-van Rooij (beiden 72) ontmoetten elkaar in 1969 voor het eerst bij dansstudio Gerard Need in Eindhoven. De vonk sloeg echt over toen Tom Tiny voor de eerste keer naar huis bracht. Twee jaar later zijn ze in Eindhoven, de geboorteplaats van beiden, getrouwd en dit jaar vieren zij hun vijftigjarig huwelijk.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tom: “Het gevoel was meteen goed en vertrouwd tussen ons. We voelden aan alles dat we heel goed bij elkaar pasten.” Het gevoel van ruim vijftig jaar geleden is niet veranderd de afgelopen vijf decennia; nog steeds hebben zij het erg fijn samen en ze genieten van elkaars aanwezigheid. Nadat ze op 26 augustus 1971 voor de wet waren getrouwd, trouwden ze op 2 september voor de kerk. “Na ons trouwen hebben we een korte tijd op de bovenverdieping van de woning van mijn schoonmoeder gewoond”, blikt Tiny terug. “Via N.V. Philips kregen we een huis aangeboden. Naast ons werk en de studie die we op dat moment volgden, hebben we veel uren in het huis geklust”, vult Tom aan.

Verhuizing naar het buitenland
Tom werkte inmiddels al enkele jaren bij Philips als instrumentmaker en later als mechanisch constructeur, en Tiny was administratief medewerkster bij Albert Heijn. In 1987 werd Tom door Philips Portugal gevraagd of hij als expat ondersteuning wilde geven om nieuwe producten te ontwikkelen voor fabricage. Zij hebben deze mogelijkheid met twee handen aangepakt en met goedkeuring van Philips Nederland zijn ze, na een hele goede voorbereiding, met hun inboedel én hun hondje naar Portugal vertrokken. Ondanks dat het stel in Nederland lessen Portugees had gevolgd, viel het in het begin tegen om zich verstaanbaar te maken. In Portugal werden ze goed begeleid door een Portugese collega en zijn vrouw. “Zij hebben ons erg geholpen met onze inburgering. We voelden ons mede door hen, en andere expats, erg snel thuis. We hebben ons nooit alleen gevoeld”, aldus Tiny. Beiden kijken met een goed gevoel terug op de zes jaar dat zij daar hebben gewoond. Bijzonder hoogtepunt was de ontmoeting met de toenmalige koningin Beatrix en prins Claus tijdens het officiële koninklijk bezoek. Een dieptepunt was het overlijden van de hond die vanuit Nederland mee was verhuisd. “We hebben daar weer een soortgelijke hond gekocht en die is weer mee naar Nederland verhuisd”, lacht Tiny.

Hobby’s
Vanuit Portugal werd naar een passende woning in een groene omgeving gezocht en zo kwamen ze in 1993 terecht in De Gentiaan. Na hun Portugese avontuur is Tom weer aan de slag gegaan bij Philips in Nederland, eerst in Tilburg, daarna in Eindhoven. Tijdens zijn werkzaamheden bij Philips heeft Tom in zijn vrije tijd veel klokken gemaakt. Nadat hij met vervroegd pensioen was gegaan, is hij doorgegaan met het maken van klokken, eerst vanuit huis, en later heeft hij zich aangesloten bij klokkenclub ‘Tijd Zat’ in het HOi-huis. “Maar ook het onderhouden van ons huis en de tuin is een hobby van mij”, lacht Tom. Tiny is na terugkomst uit Portugal niet meer gaan werken en heeft zich toegelegd op haar hobby’s, zoals figuratief schilderen, computeren, koken en kaarten maken. De Portugese hond is na 18 jaar overleden, waarna ze Sasja hebben gekocht, ook weer een poedel.

Voor elkaar klaarstaan
In al die jaren dat zij in De Gentiaan wonen, hebben zij nooit het gevoel gehad te willen verhuizen. “We wonen nog steeds met heel veel plezier hier. We hebben het erg getroffen met de buren en met de buurtgenoten in onze straat. We staan voor elkaar klaar als het nodig is en iedereen is bereid om elkaar te helpen en te steunen. Afgelopen jaar hebben wij dit aan den lijve mogen ondervinden”, blikken beiden terug.

Dankbaar
Zowel Tiny als Tom hebben vorig jaar ingrijpende gezondheidsproblemen gehad. “Juist in die tijd was iedereen extra voorzichtig vanwege het coronavirus, maar onze buren stonden altijd voor ons klaar. We zijn ze daar nog steeds heel erg dankbaar voor.” Ze hebben 2020 in goede gezondheid kunnen afsluiten en ze kijken met een positieve blik naar de toekomst. “We waarderen het enorm dat onze gezondheid ons nu weer toelacht en daarom vinden we het belangrijk om ons gouden huwelijk te vieren. Dit doen we samen met familie, vrienden en buren”, sluiten ze af.

Afbeelding