Strategische aankoop voor ruim 4,6 miljoen

De gemeente Son en Breugel heeft in het kader van haar strategische aankopen ca. 12 hectare grond aangekocht in Sonniuswijk van een stoppende agrariër.


Redacteur: Adrie Neervoort

Volgens de gemeente zal de bewuste agrariër gebruik maken van de warme saneringsregeling voor varkenshouders en daardoor was er de mogelijkheid om de grond aan te kopen. Na een aantal gesprekken met de agrariër heeft de gemeente besloten om de ca. 12 hectare grond aan te kopen voor een totaalbedrag van 4.650.000 euro (38,75 euro per m2).

Dit bedrag blijft - overeenkomstig de Nota Grondbeleid - binnen het met de raad afgesprokenmaximum van 5 miljoen euro voor strategische grondaankopen en dus heeft het college de instemming hiervoor van de raad niet nodig. Het college denkt dat er op enkele andere plekken in Sonniuswijk ook kansen liggen voor de aankoop van grond van stoppende agrariërs. Door het aankopen van de grond kan de gemeente deze gebruiken voor extensieve woningbouw en natuurontwikkeling. Immers, met de aankoop van een intensieve veehouderij verdwijnen de milieucirkels en de geuremissie waardoor met name woningbouw mogelijk wordt.

Opvallend is dat het geen unaniem besluit is geweest; dit laat het college weten aan de raad via een raadsbrief. Een van de collegeleden is namelijk van mening dat er eerst een visie had moeten worden vastgesteld voordat de aankoop werd gedaan. Echter, voor de stoppende agrariër gold een deadline om zijn deelname aan de warme saneringsregeling kenbaar te maken, en was snel handelen geboden, aldus wethouder John Frenken.