Afbeelding
Foto:

125 jaar Lambertuskerk Nederwetten

Het 125-jarig jubileum van de H. Lambertuskerk in Nederwetten wordt zondag 26 september gevierd. Een dag om stil te staan bij het verleden, maar ook een dag waarop je je realiseert dat er veel veranderd is in de afgelopen 125 jaar. Men leeft nu in een tijd dat er kerken worden gesloten en de belangstelling voor vieringen in de kerk steeds kleiner wordt. Het samen gemeenschap zijn, zal op zoek moeten naar andere vormen. Mensen binden en boeien is in 125 jaar wezenlijk anders geworden.

In 1896 stond de kerk met haar geloof centraal en deed de pastoor een overtuigend beroep op zijn parochianen om geld en middelen beschikbaar te stellen. Het resultaat is een gebouw dat na 125 jaar nog steeds het stralend middelpunt van het dorp is en een markante wegwijzer als je Nederwetten nadert. Is de buitenkant al indrukwekkend, het interieur doet de toevallige bezoeker in verbazing en bewondering om zich heen kijken. De binnenkant van de kerk, met de prachtige glas-in-lood ramen en de houten heiligenbeelden, is nog authentiek. Een bezoek aan de kerk op deze jubileum dag is dan ook zeer aan te raden.

De plechtige eucharistieviering met gilde-eer en met medewerking van het parochiekoor St.-Clemens uit Gerwen begint om 09.30 uur. Vanaf 14.00 uur kan genoten worden van een muzikale bijdrage van het Gregoriaans Koor Sint Andries, het combo van Jocanto begint om 14.30 uur, Fenne Rovers uit Nederwetten staat gepland om 15.00 uur en om 15.30 uur sluit Avondwakekoor Sereen de muzikale bijdrage af. 

U bent van harte welkom om te genieten van een kerkgebouw dat aan de buitenkant mooi is en aan de binnenkant nog veel mooier met daarbij nog de feestelijk muzikale klanken die het feest extra luister bijzetten.

Ter gelegenheid van het jubileum wordt ook het boekje ‘125 jaar Lambertuskerk Nederwetten’ gepresenteerd. Hierin leest u over de pastores, het kerkgebouw, de klokken en het uurwerk, het Heilig Hartmonument, de bestemming van de oude toren en de inzet van de pastores voor de gemeenschap van Nederwetten en dat niet alleen op kerkelijk gebied. Het boekje bevat met name artikelen die nog niet eerder zijn gepubliceerd en is op 26 september verkrijgbaar in de kerk in Nederwetten en daarna in het parochiecentrum in Nuenen voor 5 euro.