Burgemeester Gaillard tijdens zijn speech bij de herdenking van de bevrijding van 77 jaar geleden
Burgemeester Gaillard tijdens zijn speech bij de herdenking van de bevrijding van 77 jaar geleden Foto: Wil Feijen

Son en Breugel herdenkt bevrijding in besloten kring

17 september, de dag waarop 77 jaar geleden Son en Breugel de vrijheid terugkreeg. Deze dag werd dit jaar door de coronamaatregelen ook weer in besloten kring herdacht. Een klein gezelschap stond stil bij de bevrijding van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Naast de veteranen uit Son en Breugel, enkele wethouders en de jeugdgemeenteraad waren er ook een aantal leden van de Triple A Living History Group aanwezig bij het monument van de Parachutist aan de Europalaan.

Vergelijken
Burgemeester Hans Gaillard maakte in zijn speech de vergelijking met vrijheid en de coronamaatregelen: “We hebben nu anderhalf jaar ervaren wat het betekent als je vrijheid wordt ingeperkt.” Hij gaf daarbij voorbeelden van zijn persoonlijke ervaringen op dit gebied. Trots was de burgemeester op alle mensen in zijn dorp die hebben bijgedragen in de strijd tegen het coronavirus, door hun inzet en creativiteit, maar ook door zich aan de regels te houden en zich te laten vaccineren.

Vrijheid koesteren
De burgemeester wilde zeker niet de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog maken als het om het verlies van vrijheden ging. Dat hebben volgens hem sommigen jammer genoeg wel gedaan. Maar toch konden we er ook nu weer van leren volgens de burgemeester: “Laten we onze vrijheid koesteren en er zuinig op zijn, en laten we ons realiseren dat vrijheid alleen bestaat als we elkaars vrijheid respecteren en versterken, en dat geldt voor afkomst, geloof en geaardheid. In Nederland en ook in Son en Breugel kunnen we allemaal naast en met elkaar leven.”

Jeugdgemeenteraad
Wie ook wat van de herdenking hebben geleerd zijn de jeugdgemeenteraadsleden, want na de herdenking bij het monument van de Parachutist fietsten zij naar twee belangrijke plaatsen in Son en Breugel tijdens de bevrijding, namelijk het park van Zonhove waar het monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen staat, en naar het kanaal bij de ophaalbrug. Daar vertelden de veteranen Arie Donck en Fred van der Meer wat er 77 jaar geleden plaatsvond op beide locaties. Hiermee maakten zij duidelijk waar deze dag voor staat: ‘vier, herdenk en geef de vrijheid door’.

Liberation Route Europe
Beide locaties worden later dit jaar ook opgenomen in de zogenaamde Liberation Route Europe, een monumentale wegwijzer, ontworpen door de bekende architect Daniel Libeskind, die niet alleen de weg wijst, maar ook vertelt over de belangrijke gebeurtenis bij de bevrijding van de omgeving waar je doorheen wandelt. Son en Breugel is onderdeel van de 10.000 kilometer aan wandelroutes die musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties verbindt die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Als het zover is, is de route te vinden op www.liberationroute.com.

De jeugdgemeenteraadsleden en andere aanwezigen luisteren aandachtig naar het verhaal dat Fred van der Meer vertelde over de bevrijding