Provincie maant gemeentes huisvesting te realiseren voor statushouders

In Brabant moeten in 2021 nog 1700 woningen gerealiseerd zijn voor statushouders; een statushouder is een asielzoeker met een verblijfsvergunning. Als een asielzoeker een verblijfsvergunning toegewezen krijgt, moet hij uit het asielzoekerscentrum en verhuizen naar een huis in een gemeente.

Redacteur: Arjen Strik

De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar het totaal aantal verblijfsvergunninghouders dat gemeenten moeten huisvesten. In de taakstelling voor huisvesting vergunningshouders staat om hoeveel vergunninghouders dat gaat. In 2021 moeten 27.000 vergunninghouders huisvesting krijgen. Reden voor de piek: de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is druk bezig met het wegwerken van eerder opgelopen achterstanden. Dat gaat veel sneller dan gemeenten woningen kunnen regelen, zeker op een krappe woningmarkt. De provincie ziet toe op de uitvoering.

Sceptisch
De verdeling van deze taakstelling over gemeenten is afhankelijk van het inwoneraantal van een gemeente. De gemeente Son en Breugel heeft de opdracht om in 2021 45 statushouders van een woning te voorzien; dit jaar moet de gemeente nog 19 vluchtelingen plaatsen. Gelet op de huidige woningmarkt is dit een moeilijke opgave. Waar haal je de woningen vandaan en hoe leg je aan woningzoekenden uit dat statushouders voorrang krijgen? Son en Breugel is drukdoende om de gestelde norm te realiseren, maar men is sceptisch, zoals veel gemeenten, of men dat zal halen.