Rooiwerkzaamheden bij bosperceel met populieren aan de Dommel

Op het perceel aan de Dommel, vlakbij de opstapplaats voor de kano’s, nabij het kanaal, groeien al ruim 40 jaar populieren. De populieren leveren daarmee een herkenningspunt langs het Wilhelminakanaal en de Dommel. Het perceel is inmiddels bestemd voor een ander natuurtype: het rivier- en beekbegeleidend bos. Een bos van dit type is beter bestand tegen mogelijke hogere waterstanden in de toekomst.

Groenontwikkelfonds Brabant heeft de gronden enige tijd geleden te koop aangeboden met de voorwaarde dat het bos omgevormd zou worden tot het nieuwe natuurtype. Het is daarnaast ook hoog tijd om maatregelen te nemen voor het populierenbos. De bomen zijn al meer dan volgroeid, met stamdikten tot wel 1 meter. Hierdoor passen ze bijna niet meer door de zagerij en ook zijn er al meerdere bomen omgewaaid.

Natural Concepts, de nieuwe eigenaar van het perceel, heeft het beste plan ingediend om het huidige bos om te vormen tot een rivier- en beekbegeleidend bosperceel. Met dit plan ontstaat op het perceel een hogere biodiversiteit en maximale koolstofdepositie. Het bosperceel biedt voor Natural Concepts daarbij de ideale gelegenheid voor CO2-compensatie van de eigen werkzaamheden en past bij de natuurinclusieve en milieuvriendelijke manier van bouwen die het architectenbureau nastreeft.

Zoals eigenaar Geert van der Aa zelf aangeeft: “Hoeveel mooier is het als het natuurinclusief bouwen al bij de grondstof begint, door daar de biodiversiteit te verhogen en we daarnaast zelf kunnen verzekeren dat de koolstof van de gekapte bomen decennialang in de gebouwen opgeslagen blijft?”

In de komende maanden zullen de inmiddels volgroeide populieren grotendeels gerooid worden om hun bestemming in de bouw te krijgen. Vervolgens zal er gestart worden met de ontwikkeling van de diverse wenselijke soorten voor het nieuwe natuurtype. Het verzoek daarbij is het perceel vooral met rust te laten. Betreding en verstoring kunnen namelijk de moeizame, jaren kostende, ontwikkeling van nieuwe soorten in een oogwenk om zeep helpen.

Als er vragen zijn met betrekking tot de plannen kan contact opgenomen worden via info@naturalconcepts.nl.