Jan samen met zijn vrouw Elly op zijn favoriete plekje op de bank
Jan samen met zijn vrouw Elly op zijn favoriete plekje op de bank Foto: Giti Entezami

Honderd kaarsjes op verjaardagstaart voor Jan van der Zouwen

Algemeen Jubileum

Honderdjarigen krijgen namens de gemeente Son en Breugel een levensboom aangeboden. Op 1 oktober mag Jan van der Zouwen ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag zijn levensboom samen met burgemeester Gaillard planten. Hij kon kiezen uit een beuk, eik of een amberboom; de keuze werd een amberboom. In het najaar valt deze boom op door de spectaculaire herfstverkleuring.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Giti Entezami

Jan zag als tweede zoon van het gezin Van der Zouwen op 1 oktober 1921 in Rotterdam het levenslicht. Na een paar jaar is het gezin naar Scheveningen verhuisd, waar de liefde voor het strand en de zee is ontstaan. Jan: “Al jong kreeg ik het verlangen om te gaan varen als stuurman bij de Rotterdamse Lloyd, aangezien mijn vader daar een kantoorfunctie had.” Hij vervolgt: “In 1940 ben ik begonnen op de zeevaartopleiding in Amsterdam. Na de opleiding kon ik niet varen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Voor de aanleg van de Atlantikwall door de Duitse bezetters werden wij geëvacueerd en gingen wij naar het Overijsselse Holten.”

Ontmoeting
In Holten waren nog meer geëvacueerde gezinnen, onder wie ook Elly en haar ouders. Na de oorlog zijn Jan en Elly elkaar uit het oog verloren en is het gezin Van der Zouwen weer teruggekeerd naar Scheveningen, waarna Jan in oktober 1945 als stuurman in dienst trad bij de Rotterdamse Lloyd. Enige tijd later kwam hij Elly weer tegen en kregen ze verkering. “In 1950 zijn wij getrouwd en ons huwelijk werd met vier kinderen gezegend. Helaas is onze oudste dochter op 58-jarige leeftijd overleden”, blikt hij terug.

Verhuizingen
Jan heeft tien jaar als stuurman gevaren, maar met de komst van de kinderen wilde hij graag meer thuis zijn en zocht een baan aan wal. Hij solliciteerde bij Philips en in Eindhoven kon hij aan de slag, en ging daar wonen. Het was de eerste verhuizing in een reeks van verhuizingen. Voor zijn werk trok het gezin naar Mexico, waar hij zes jaar heeft gewerkt. Daarna is hij met zijn gezin teruggekeerd naar Eindhoven. Later zijn ze voor twee jaar naar Columbia gegaan, wederom voor Philips. Jan: “We keerden daarna weer terug naar Eindhoven en in 1977 zijn we in Son en Breugel gaan wonen.” In de loop der jaren is het gezin Van der Zouwen uitgebreid met acht kleinkinderen en de afgelopen jaren zijn daar nog zeven achterkleinkinderen bijgekomen.

Veertig jaar
Inmiddels geniet Jan al veertig jaar van zijn pensioen. “Ik ben een dure voor het pensioenfonds, ik geniet er goed van”, zegt hij lachend, “af en toe een borreltje drinken en een beetje geluk hebben, dat is alles wat ik ervoor doe.” Jan verveelt zich geen moment. Hij en zijn vrouw Elly (92) vermaken zich opperbest met hun hobby’s. Jan knutselt graag met hout en bouwt vooral boten waarop hij zelf heeft gevaren op schaal na. Inmiddels staan enkele van deze modelboten te pronken in de gang van hun huis. “Ik heb ook een aantal garages, pakhuizen, boten, poppenhuizen en winkeltjes, compleet met accessoires, van hout gemaakt voor mijn kleinkinderen, en later ook voor mijn achterkleinkinderen. En ik heb zelfs op schaal ons huis nagemaakt voor een kleindochter”, zegt hij trots. De volgende boot ligt alweer klaar om gebouwd te worden. Vervelen komt niet in zijn woordenboek voor. Een andere hobby van Jan is het verzorgen van orchideeën: “Die planten hebben weinig zorg nodig, het zijn dankbare planten en bloeien mooi en lang”, aldus Jan.

Zelfstandig
Jan en Elly zijn zich ervan bewust dat ze twee bevoorrechte personen zijn; ze wonen nog zelfstandig en doen de boodschappen zelf. Jan rijdt geen auto meer, maar met behulp van zijn rollator kan hij nog naar het dorp voor het halen van boodschappen. “We vinden het heel bijzonder dat we samen oud mogen worden en dat we nog steeds kunnen genieten van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen”, sluit de eeuweling af.