Samenleven moeten we samen doen!

Ook in Son en Breugel komt eenzaamheid voor.
Tijdens de Week van de Eenzaamheid wordt ook in Son en Breugel extra aandacht gevraagd voor mensen die eenzaam zijn. Er zijn verschillende initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Een daarvan is de werkgroep diaconie van de H. Odaparochie die opereert onder de naam Parochiële Caritas Instelling (PCI) ‘De Goede Herder’.

Diaconie en caritas zijn begrippen die niet iedereen meer kent. Het betekent zorgen voor de naasten, iets voor de ander willen betekenen en dienstbaar zijn aan de mensen en samenleving. Van oudsher is caritas erg belangrijk geweest voor de samenleving. Onderwijs en zorg waren in vroeger tijden vooral een zaak van de kerken. En nog steeds is de individuele zorg en aandacht voor de ander (de diaconie) onmisbaar in de maatschappij. Huisbezoek is een belangrijk onderdeel van de diaconie. 

Sjef den Uijl is secretaris van Parochiële Caritas Instelling ‘De Goede Herder’ en maatschappelijk zeer actief, onder meer als voorzitter van het bijna-thuis-huis MadeLief, het Sociaal Raadsliedenwerk, de werkgroep Dementie Vriendelijk Son en Breugel, als cliëntondersteuner bij de LEVgroep, lid van de Adviesraad Sociaal Domein en bestuurslid van de Seniorenraad. In al deze functies komt hij regelmatig eenzaamheid tegen. “Eenzaamheid is een van de grote sociale problemen. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken. In de praktijk ervaar ik een ander probleem. Het is lastig om eenzame mensen op het spoor te komen om ze ook daadwerkelijk te kunnen helpen. Gelukkig is er in Son en Breugel een breed samengestelde werkgroep actief die zich met het vraagstuk van eenzaamheid bezighoudt.” 

Seniorenvoorlichter
In Son en Breugel krijgen alle inwoners van 85 en 90 jaar via een brief de mogelijkheid om een huisbezoek te krijgen van een seniorenvoorlichter van de LEVgroep. In 2021 waren dat in totaal 173 inwoners. Zij konden in verband met corona kiezen uit een huisbezoek, telefonisch gesprek of video-gesprek. Zeven voorlichters zorgden dat alle bezoeken ook uitgevoerd werden. Zij geven informatie hoe senioren zo lang mogelijk zelfstandig en goed functionerend in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Maar ze hebben ook aandacht om eenzaamheid te signaleren. Goed om te weten: elke oudere in de gemeente kan zelf ook een bezoek van de seniorenvoorlichter aanvragen.

Laagdrempelig
Eenzaamheid verlichten begint met menselijk contact. Dat wil PCI De Goede Herder zo gemakkelijk mogelijk maken door op huisbezoek te gaan. Sjef signaleert ook dat eenzaamheid bestreden kan worden door andere mensen op te zoeken. “Het Centrum Maatschappelijke Deelname kan daarin de weg wijzen en ook de eetpunten zijn belangrijk om andere mensen te ontmoeten. In Son en Breugel zijn er meerdere eettafels. Inwoners kunnen hun eettafel ter beschikking stellen voor een aantal medemensen. De initiatiefnemers zorgen dat er gekookt wordt en voor een gering bedrag kunnen inwoners na aanmelding aanschuiven. Iedere drie weken is er op donderdag voor senioren een moment waarop in het HOi-Huis samen gegeten wordt met andere senioren uit het dorp.” Sjef benadrukt dat het voor mensen soms moeilijk is om te erkennen dat ze eenzaam zijn. “Zelf de stap zetten naar meer contact is soms heel lastig. Het helpt dan als een ander de hand reikt door het gesprek aan te gaan. Vraag dus gewoon eens aan iemand hoe het gaat of maak tijd voor een praatje of kopje koffie.” 

Parochiële Caritas Instelling (PCI) ‘De Goede Herder’