Fabeltjeskrant

Fabeltjeskrant

In de discussie over het door de gemeente (Wethouder Van Liempd, PvdA) goedgekeurde bosbeheerplan worden nogal wat fabeltjes verteld. Als jarenlange voorzitter van de Adviesgroep Sonse Bossen lijkt het mij goed een paar feiten en argumenten op een rij te zetten.

Beheerachterstand
Het Harde Ven is altijd in het reguliere beheer door Staatsbosbeheer meegenomen. Een bos wordt niet elk jaar ‘beheerd’, maar in een bepaalde beheercyclus (meestal 7-10 jaar). In de Sonse Bergen is het beheer vorig jaar nog uitgevoerd. In geen van de twee bossen bestaat een beheerachterstand.

Risicobeheer

In beide bossen is dit voorjaar een veiligheidsinspectie geweest en zijn bomen en takken verwijderd. Dat het beheerplan nodig is om gevaarlijke situaties aan te pakken is onzin.

Het bos is niet vitaal
De bossen zijn kerngezond, maar de vraag is wat je onder vitaal verstaat. Een boom die in de schaduw van een andere boom staat of twee bomen pal naast elkaar, zullen zich minder goed ontwikkelen. In bosbouwtermen zijn dat ongewenste situaties. Een ‘kromme’ boom mag dan voor de houtteelt minder interessant zijn, maar hij is een belangrijk bestanddeel van een evenwichtig, karaktervol bos, dat is waar het om gaat.

Er wordt aangeplant
Er zal een aantal bomen aangeplant worden, maar veel minder dan gekapt. Per saldo verliezen we honderden bomen. Dat terwijl de nationale en Brabantse bosstrategie juist uitgaat van een (forse) toename van bomen.

Voorbereiding klimaatverandering

De natuur is ongelofelijk flexibel en heeft de ingrepen van de Bosgroep niet nodig om zich aan te passen. Wat zich niet kan aanpassen zal op den duur verdwijnen en op natuurlijke wijze zullen die plekken ingevuld worden. Dat je daarvoor nu bomen zou moeten kappen is prietpraat van de bosbouw die het een handig argument vindt om hout te oogsten.

Bosgroep is een gerenommeerd bedrijf

Zeker, net als Shell. Maar veranderende tijden vragen andere inzichten en die komen niet van de gevestigde orde. Niet van Shell en niet van de Bosgroep.

Bestuurlijke dwaling
Je kunt de wethouder niet kwalijk nemen dat hij niet thuis is in bosbeheer. Maar je kunt hem wel kwalijk nemen dat hij zich blind staart op de adviezen van één bedrijf. Notabene hetzelfde soort bosbouwbedrijf dat wij net de deur hebben gewezen. Bij de bouw van het dorpshuis zijn ook meerdere ingenieursbureaus geconsulteerd en voorstellen aan de raad/bevolking ter keuze voorgelegd. Dat is wat je van een wethouder ook bij natuurbeheer mag verwachten.

Andreas Thurau
Son en Breugel