Eindhoven Airport

De afgelopen maanden wordt in ons dorp terecht geklaagd over de overlast van de vliegtuigen van Eindhoven Airport. Wij hebben daar in de gemeenteraad van oktober 2021 vragen over gesteld. Op 10 oktober was een regionale bijeenkomst over onder andere het reilen en zeilen van het vliegveld, de technologische ontwikkelingen om de geluidsoverlast terug te dringen en een analyse van de huidige, problematische situatie.

Het deed ons goed om van de directeur van Eindhoven Airport te horen dat onze wethouder Van Liempt inmiddels een afspraak met hem had gemaakt om over de huidige problemen te overleggen. In het regionale overleg bleken nog een paar andere punten:
• een deel van de geluidsproblemen wordt veroorzaakt door de pogingen zo snel mogelijk opstijghoogte te winnen ten koste van de opstijgafstand; dat lijkt dus oplosbaar;
• de opstijg- en landingsmogelijkheden voor wat betreft de geluidsoverlast in Son worden sterk beperkt door de vraag aan vliegruimte, dat het militaire vliegveld Volkel nodig heeft. Dit probleem zal worden besproken in het bovenregionale overleg vliegverkeer.
• Gênant maar waar: 50% van de vliegtuigbrandstof in Eindhoven gaat naar vluchten zoals naar de Canarische Eilanden en de Griekse eilanden. Wij genereren dus voor een belangrijk deel onze eigen klachten.

Het BMV2, de kritische gesprekspartner met onder andere het Rijk over het vliegveld, heeft aan Dorpsbelang de mogelijkheid gegeven mee te praten in de diverse overleggen rond het vliegveld. Het zal u duidelijk zijn dat wij heel graag en ook heel gemotiveerd gebruik zullen maken van dit overleg om de Sonse belangen regionaal nog meer op de voorgrond geplaatst te krijgen. Son en Breugel blijkt in dit overleg tot nu toe niet deelgenomen te hebben.

Fractie Dorpsbelang
Eef van Turnhout