Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ik weet het nog als de dag van gisteren

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Martien Verbruggen is in Erp geboren en Betsie Verbruggen-Verhofstad zag het levenslicht in Gemert. Ze zijn beiden 85 jaar oud en leerden elkaar 65 jaar geleden kennen op een fancy fair in Gemert. Op woensdag 27 en zondag 31 oktober vieren zij hun diamanten bruiloft samen met hun kinderen en kleinkinderen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Martien groeide op in Erp in een gezin met negen kinderen. Na zijn HBS-B-opleiding ging hij werken bij Philips op het NatLab en later bij de Commerciële Afdeling Licht, waar hij intern veel vakcursussen heeft gevolgd. “Uiteindelijk ben ik tekstschrijver geworden en schreef de technische documentatie van de producten van Philips in het Engels”, vertelt Martien. In totaal heeft hij 35 jaar bij Philips gewerkt en in 1991 ging hij met vervroegd pensioen. “Ik ben dus al dertig jaar met pensioen”, lacht hij. Betsie groeide op in een gezin met acht kinderen. Na haar opleiding is ze in de gezinszorg gaan werken; vooral het werken met kinderen boeide haar.

Fancy fair
Betsie en Martien hebben elkaar dus leren kennen op een fancy fair in Gemert. “Er waren niet zo veel feesten waar je naar toe kon. Toen ik naar huis ging, zag ik een groep vriendinnen en eentje daarvan was Betsie, en die stond me wel aan”, lacht Martien, “en ik ben er gewoon achteraan gefietst.” Een week later kwam hij Betsie spontaan tegen op een kruispunt. “Ik weet het nog als de dag van gisteren”, vult Betsie aan. Volgens beiden heeft dit zo moeten zijn. Een paar dagen later werd hij al voorgesteld aan de ouders van Betsie. “Haar vader vroeg als eerste ‘kunde gij goed kaarten?’, waarop ik bevestigend antwoordde. Maar ik kon er helemaal niks van en het boeide me helemaal niet. Ik heb ook maar één keer mee hoeven doen”, blikt hij terug.

Vier kinderen

Na vijf jaar verkering zijn ze op 27 oktober 1961 getrouwd. Vanwege de woningnood die er toen was, trok het bruidspaar in bij de ouders van Martien, waar ook hun eerste kind is geboren. Via Philips kregen ze in 1963 hun eerste huis in Geldrop, waar nog drie kinderen werden geboren. Vanaf 1971 woonden ze vijf jaar in De Tempel in Eindhoven, waarna ze in 1976 een huis hebben gekocht in Breugel. Na veertig jaar zijn ze verhuisd naar een schitterend appartement aan het Wilhelminakanaal, waar ze nu alweer vijf jaar wonen. “Het is hier heel gezellig wonen en in de gemeenschappelijke ruimte worden veel activiteiten georganiseerd. Daar zijn wij heel vaak te vinden”, vertellen ze.

Muziek
Betsie is altijd al een bezige bij geweest; buiten de zorg voor haar kinderen had ze heel veel hobby’s: “Ik maakte voor onze kinderen zoveel mogelijk kleding zelf en heb jaren meegedaan aan kantklossen in De Boerderij in Breugel. Als ik ‘s nachts niet kon slapen dan ging ik kantklossen”, lacht ze. Verder heeft ze zes jaar als vrijwilliger op Zonhove gewerkt en heeft ze veel huis-aan-huiscollectes gedaan. “Als Martien mij niet tegenhield, dan was ik 24 uur per dag bezig”, vertelt ze lachend. Betsie heeft een zwak voor muziek; ze speelde klarinet, eerst tien jaar bij harmonie Pro Honore et Virtute en later in seniorenorkesten in Eindhoven en Lieshout. Ook heeft ze een tijdje gezongen bij smartlappenkoor Rawazzi, en daarna nog negen jaar bij het kerkkoor in Breugel. “Muziek maken is een gave. Onze vier kinderen en de meeste van de zeven kleinkinderen bespelen een instrument”, vertelt de muziekliefhebber trots.

Stamboomonderzoek
Martien heeft ook een grote hobby: genealogie. Veertig jaar geleden is hij begonnen met het stamboomonderzoek van zijn eigen familie en daarna met die van de familie van Betsie. “Tot de dag van vandaag ben ik daar nog steeds mee bezig. Het is een erg interessante familie en ik heb daar twee boekjes over geschreven. Iedere keer kom ik weer iets nieuws tegen”, vertelt Martien. Door deze hobby is hij ook lid geworden van drie heemkundeverenigingen in Erp, Gemert en Son en Breugel. Schilderen is een andere favoriete bezigheid van hem. Daarnaast maakt Martien het parochieblaadje van de Genovevakerk in Breugel en de nieuwsbrieven van KBO Breugel; de drie eerste edities van de Seniorengids zijn ook van zijn hand.

Feest
Hun diamanten huwelijk wordt op de dag zelf gevierd met een etentje met hun kinderen. Op de zondag daarna hebben de kinderen een uitje met een activiteit georganiseerd, waarbij ook de kleinkinderen aanwezig zijn. “We moeten dan op tijd klaarstaan, en wij laten ons maar verrassen”, sluit het bruidspaar af.

Afbeelding