Stoeprandproblematiek

Hoewel het mij niet de juiste weg lijkt om via DeMooiSonenBreugelKrant met elkaar in discussie te gaan, wil ik op 2 punten reageren op de ingezonden brief van de heer Roy Beekink, bestuurslid fractie VoorU! inzake de gladde stoeprandenkwestie.

Ik word hierin aangesproken op mijn activiteiten voor de Seniorenraad en dat ik deze in deze kwestie juist zou moeten opkomen voor de belangen van ouderen. Ik wil hier voor iedere lezer volstrekt helder hebben dat mijn ingezonden brief een strikt privé opvatting betreft. De Seniorenraad houdt zich uiteraard bezig met belangenbehartiging, ook op het gebied van verkeersveiligheid in algemene zin of op specifieke problemen in de gemeente. Echter persoonlijke verkeersdeelname is nu eenmaal ieders eigen verantwoordelijkheid en er bestaat door de natuurstenen trottoirbanden geen onveilige situatie.

Verder beticht de heer Beekink mij van ‘een ongefundeerd bericht’ en het feit dat ik met niet verdiept zou hebben in de achtergronden in deze zaak. Het tegendeel is waar. Sinds vorig jaar volg ik deze kwestie en verbaasde ik me toen al over de oproep van voormalig huisarts Martien Kroon in deze krant (15-10-2020) waarin hij mensen uitnodigde hun voorvallen te melden bij VoorU! nadat hij zelf tegen een stoeprand op fietste. Dat noem ik niet ‘dat u door inwoners gevraagd bent het voor hen op te nemen’, maar een eigen belang dat de boventoon voert. Want laten we wel zijn: was deze oproep ‘uit bezorgdheid’ ooit geplaatst indien geen schade was opgelopen?

Ook verdiepte ik me in de concrete cijfers en deel ik deze graag met u: Er zijn ca 15 incidenten gemeld bij de gemeente (alle leeftijden) sinds de aanleg van deze bestrating (begin jaren 2000 bij de ontwikkeling van ’t Kloppend Hart). In een aantal van deze gevallen lag de oorzaak in het zelf schuin het trottoir op fietsen. Dit is dus geen stoeprandproblematiek maar eigen schuld, dikke bult. Gemiddeld 0,7 ongevallen per jaar op ca. 17.553 inwoners lijkt me ook niet een bovenmatig getal om iedereen te mobiliseren. Het komt mij nog steeds voor dat de partij VoorU! zich erg makkelijk voor een karretje heeft laat spannen als een paar burgers klagen en vervolgens de lezers van deze krant wil doen geloven we bijna ten onder gaan als we niet ingrijpen.

Voor uw aller informatie meld ik meteen maar (uit eigen ervaring) dat asfalt, bijvoorbeeld op de Hoefbladlaan, ook heel glad kan zijn wanneer dit nat is.

Marjolein van den Bout