Zorgen over kwaliteit van leefomgeving

Zoals zovelen maak ik mij zorgen over de kwaliteit van onze leefomgeving, de laatste tijd ook over de dichtbije leefomgeving: onze bossen in en om Son en Breugel. Dit wordt mijn allereerste ingezonden brief naar een krant ooit. Normaal verborgen in de zwijgende massa, maar nu gebeurt iets wat in mijn jeugd ook gebeurde. Ik neem het mijzelf nog steeds kwalijk dat ik toen geen actie ondernam. Okee, ik was 14 of 15, maar toch.

Leeftijdsgenoten hingen in de lokale kroegen; wij vaak in de bossen, om, vaak ondergrondse, hutten te bouwen. Bij deze sorry naar de boswachters van toen; ja die laatste hut, waar nu de snelweg ligt, was inderdaad een meesterwerk; het heeft jullie vast veel energie, en kettingzagen, gekost om ‘m deels te slopen. We genoten van die mooie bossen. Tot ‘bosbeheer’ werd uitgevoerd. Paden werden recht, kleine bomen weg en nog veel meer mooie oude bomen. De verklaring was dat het goed zou zijn voor ’t bos. 

Het werd leeg en kaal en schokkender, ook stiller in het bos. Minder vogels, kleine dieren, die konden zich nergens meer verbergen. De reden was dat iemand hieraan verdiende. Meer bomen weg, meer geld. Het heden; het ‘bosje’ bij de Sonse Bergen: steeds weer prettig verbaasd wat in er dit kleine bos aan biodiversiteit aanwezig is. De verschillende soorten spechten (omdat hier oude, soms dode bomen staan met voldoende voedsel), de IJsvogel, en als ik ’s avonds de hond uitlaat, of okee, uit de kroeg thuis kom, een uil hoor! Gaaf! Eén keer zelfs gedacht een oehoe te hebben gehoord. Zal wel het speciaal bier zijn geweest? 

Als in dit stukje unieke bos het Bosbescheerplan uitgevoerd wordt is dat een misdaad naar de natuur. Een plan waarin contractueel minimale kubieke meters te kappen hout worden genoemd is per definitie gestoeld op financieel welzijn van de uitvoerder. Wij ‘zijn’ toch Nederland? “Een mooi land om in te wonen, goede bescherming van planten, dieren en karakteristieke gebieden, een duurzaam gebruik van essentiële voorraden zoals water, ruimte en biodiversiteit” (Nota NvM, 2000-2030). Laat gezond verstand ook in deze zaak prevaleren, en evalueer het huidige Bosbeheerplan via contra-expertise via stichting Natuur Alert. Wijst contra-expertise uit dat ten behoeve van biodiversiteit ingrijpende actie nodig is, is het nog steeds jammer, maar heb ik daar vrede mee. En loop nog snel een rondje door dat laatste heerlijke stukje echte natuur om Son en Breugel.

Hans Hindriks