Flip wordt tijdens zijn speech bijgestaan door doventolk Giel
Flip wordt tijdens zijn speech bijgestaan door doventolk Giel Foto: Wil Feijen

CV De Krutjesrapers wil veilig carnaval voor alle betrokkenen

Jasper van Zuuren, voorzitter van carnavalsvereniging De Krutjesrapers en secretaris Flip Spooren hebben zaterdag 6 november een ‘persconferentie’ gehouden. Met een knipoog naar de persconferenties van de demissionaire ministers Rutte en De Jonge, spraken Jasper en Flip de Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes toe, ondersteund door doventolk Giel van Erp, die eerder tijdens de zittingsavonden als doventolk heeft opgetreden.

Jasper: “Het coronavirus is een pandemie met al ruim anderhalf jaar grote gevolgen. Wij nemen dit zeer serieus en zullen altijd een besluit nemen dat recht doet aan de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers, artiesten, betrokkenen en bezoekers. Altijd zullen wij de dan geldende maatregelen toepassen en doen geen enkele concessie hieraan. Als onverhoopt mocht blijken dat carnaval onder bepaalde maatregelen toch niet gevierd kan worden op de manier die we graag zouden willen, dan zal het bestuur daar net als in 2020 een wijs besluit over nemen. Hoe moeilijk dat ook is.”

Carnaval is een feest waar veel mensen langdurig en dicht bij elkaar zijn, dansen en zingen en veel onderling contact hebben. Het bestuur is ervan overtuigd dat dit mogelijk is onder de nu geldende maatregelen, en zij wil dit organiseren voor de mensen die daar wél bij aanwezig willen zijn. “Maar het moet wel veilig zijn natuurlijk”, aldus Jasper. Onder de nu geldende maatregelen kan zaterdag 13 november het 11-11 bal plaatsvinden, met een bezetting van 75% van de zaal en heeft een eindtijd van 23.30 uur. Iedere bezoeker dient bij binnenkomst een geldig coronatoegangsbewijs met een geldige ID te laten zien, waar streng op wordt gecontroleerd door de medewerkers van café-restaurant De Zwaan.

“De carnavalsvereniging ziet een duidelijke stijging in de besmettingscijfers van het carnavalsvirus sinds de eerste aanwijzing op maandag 18 oktober voor ‘Wie wordt de prins’. Er is door ons Onzin Management Team geconstateerd dat het weekgemiddelde constante stijging vertoond en zien gebruikelijke pieken op de maandagen als er weer een aanwijzing bekend werd gemaakt. De najaarspiek wordt verwacht op zaterdag 13 november”, aldus Jasper. 

Tijdens de persconferentie werden de vier basismaatregelen van CV De Krutjesrapers nog eens doorgenomen.
1. De Raad van Elf gaat voorop in alle festiviteiten.
2. Overal dient muziek te zijn in de meeste brede zin van het woord; nergens is stilte toegestaan, behalve tijdens de mis in de kerk en tijdens het tonpraten.
3. U dient tijdens carnaval overal verkleed te verschijnen.
4. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen vochthuishouding.
De krutjesrapers en krutjesraperinnekes worden dringend verzocht om zich aan dit advies te houden in het belang van carnaval, de activiteiten en de medevierders.

Achter de schermen wordt al enkele weken door de verschillende commissies hard gewerkt om alle voorbereidingen te treffen die nodig zijn voor carnaval 2022. Traditioneel begint carnaval bij De Krutjesrapers op het 11-11 bal, die dit jaar op 13 november wordt gehouden. Prins Bas en zijn gevolg komen om 19.41 uur bij De Zwaan binnen, waarna om 20.41 uur het afscheid van Prins Bas op het programma staat. Om 21.11 uur start de bekendmaking van Prins carnaval 2022, waarna de installatie van de prins volgt.