Veel gekker kan het niet worden - of toch?

Het bosbeheerplan van de Bosgroep Zuid is door PvdA/GroenLinks wethouder Paul van Liempd niet met ons inwoners afgestemd. Dat wij als inwoners bij het te voeren beleid, ook natuurbeleid, betrokken zouden worden, was ons wel door o.m. PvdA/GroenLinks beloofd. Toen wij, ten einde raad, de gemeenteraad verzochten om in te grijpen heeft de coalitie, schaamteloos alle beloften brekend, het verzoek afgewezen. Men wilde wel betrouwbaar zijn. Voor wie? Voor de Bosgroep. Dat deze volksvertegenwoordigers daarbij de beloftes braken die aan ons inwoners zijn gedaan en daarmee naar ons toe onbetrouwbaar waren, dat lijkt voor PvdA/GroenLinks, Dorpsvisie, CDA en D66, geen probleem.

Al eerder bleek dat de gemeente niet thuis is in bosbeheer. Wij herinneren ons dat in de Sonse Bergen werkzaamheden werden uitgevoerd tijdens het broedseizoen, die paniekachtig moesten worden gestopt toen inwoners duidelijk maakten dat je tijdens het broedseizoen het bos met rust laat. Ook blijkt op de gemeentelijke bordjes die sedert een jaar bij de ingang naar de bossen staan, een wet vermeld die al sedert 31 december 2016 (!), 5 jaar, niet meer bestaat. Klaarblijkelijk weet men bij de gemeente niet eens wat de geldende natuurwet is. Des te onbegrijpelijker is het dat de kennis en langjarige ervaring van onze inwoners niet gewenst is.

Maar nu wordt het helemaal gek! GroenLinks blijkt al in 2020 een ‘Nationaal Bomenplan’ te hebben opgesteld waarin precies het beheer wordt bepleit, dat wij voorstellen. Ik citeer uit het genoemde bomenplan: “De indieners stellen daarom voor:
1. Stap over van bosbeheersystemen van kaalkap en herplanten naar kleinschalige bosbeheervormen zoals geïntegreerd bosbeheer en natuurvolgend bosbeheer ten behoeve van het klimaat, biodiversiteit, bodemkwaliteit, landschappelijke kwaliteit en opbrengsten uit houtproductie.” Het eerste en belangrijkste voorstel is dus om over te stappen van een traditioneel beheer met kap en herplant naar geïntegreerd, natuurvolgend beheer. Precies wat wij bepleiten!

Nog maar een citaat uit het GroenLinks Bomenplan:
“Voor veel mensen hebben bomen een grote emotionele waarde. Bovendien leveren oude bomen een extra grote bijdrage aan het klimaat: uit gegevens van de Bomenstichting blijkt dat een boom van 150 jaar oud evenveel water verdampt en CO2 opslaat als 500 bomen van 10 jaar oud bij elkaar. Daarom moet er meer aandacht komen voor de bescherming van bos ...”

Ik had het niet beter kunnen zeggen, maar de PvdA/GroenLinks wethouder en de coalitie gedragen zich als ‘doof en blind’. Wethouder stop deze waanzin voordat ook het Sonse Bergen-bos dit achterhaald beheer ten prooi valt!

Andreas Thurau