Schade aan bos veel groter!

Afgelopen week deed de Bosgroep-zuid in deze krant een onbeholpen poging om de ravage in ‘t Harde Ven bos goed te praten. Het blijkt niet hun sterkste kant. Ze leggen wat takken op de paden zodat de zware machines de grond niet beschadigen. Als het niet zo triest was zou je er om kunnen lachen.

De Amerikaanse eik kan verdwijnen omdat die minder insecten aantrekt dan de inlandse eik. Die stelling is waarschijnlijk gebaseerd op een achterhaald Engels onderzoek uit de vorige eeuw. Dat ze elders precies het omgekeerde doen en een 80-jarige inlandse eik wegzagen, vertellen ze maar niet. En dan komen we bij de kern van het probleem. De heren baseren zich op een inmiddels achterhaalde visie op bosbeheer. Wellicht doen ze dat bewust, want het gaat de heren helemaal niet om bosbeheer, verduurzaming of biodiversiteit. Het gaat de Bosgroep uitsluitend om zo veel mogelijk hout uit de bossen te halen. Dat is hun verdienmodel. De gevolgen hiervan kun je nu duidelijk zien.

Als 2 bomen met elkaar concurreren moeten zij ingrijpen en een keuze maken. Dat de natuur dat zelf oplost staan zij niet toe. Ze denken dat ze God zelf zijn. Ook als een boom niet helemaal rond is moet ie verdwijnen volgens deze heren. Rond is hun norm.

Deze manier van bosbeheer stamt nog uit de tijd van voor de klimaatcrisis. Toen we nog dachten dat we de natuur ongestraft leeg konden roven. Inmiddels moeten er wereldwijd miljoenen bomen worden gepland, maar de Bosgroep zaagt er 12.000 om en noemt dat verduurzaming.

Maar de schade van dit soort bosbeheer is nog veel groter. Wat je nu ziet in de omliggende bossen, met name in de bossen tussen Bestse weg en 't Zand, is een enorme toename van groot en klein wild en vogels (reeën, eekhoorns, spechten, uilen etc). Wild dat verjaagd is door het kappen van ‘t Harde Ven bos. Daar zijn hun schuilplaatsen, hun voedsel, hun beschutting en hun nesten verdwenen en zij zijn op de vlucht geslagen. En dat in de voor hen moeilijkste tijd van het jaar. Een groot deel zal het niet overleven omdat ook hun nieuwe gebied door het bosbeheer zal worden getroffen. Door het verdwijnen van de bomen zullen ook de insecten en aanverwante organismen (per boom gemiddeld 600) massaal het loodje leggen. Om het nog maar niet te hebben over wat er in en op de grond gebeurt. Paddenstoelen, schimmels en aanverwanten zijn al verdwenen, kapotgereden.

Het zal nog tientallen jaren duren voor de natuur dit enigszins kan herstellen, als ze daar al de kans voor krijgt. Want de Bosgroep komt de komende 10 jaar jaarlijks terug. Maar goed, de Bosgroep heeft haar kubieke meters hout en komt de winter wel weer door. En de rest interesseert ze niet.

H. v.d. Meijden