Mogelijk verbod op wildparkeren deelscooters

De gemeenteraad van Son en Breugel wil graag een verbod op wildparkeren van deelscooters in Son en Breugel. Met dit voorstel kwam de raad tijdens de bespreking van de actualisatie van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Redacteur: Adrie Neervoort

In de APV staan regels over openbare orde en veiligheid. De APV wordt ongeveer om de twee jaar in zijn geheel geactualiseerd. In het kort gezegd gaat de APV over de openbare orde, de openbare ruimte, natuur en milieu, en overige onderwerpen in een gemeente.

Actualiseren
De actualisatie van de APV wordt vaak ingegeven door wetswijzigingen, veranderde inzichten en praktijkervaringen. Maar voordat het college de APV actualiseert, willen zij graag van de gemeenteraad weten wat die over de aanpassingen denkt.

Overlast
Zo hebben hinderlijke beplanting of gevaarlijke voorwerpen een lage prioriteit en vindt handhaving alleen maar plaats bij een melding. Het is dan ook niet de bedoeling dat er door het aanpassen van de APV een soort heksenjacht ontstaat op bijvoorbeeld geparkeerde caravans. Deze mogen vijf aaneengesloten dagen op de openbare weg worden geparkeerd. De boa’s in Son en Breugel krijgen hierover naar schatting zo’n 20 meldingen per jaar. Hieruit volgt dat inwoners dus wel overlast ervaren van de plaatsing van caravans e.d. Het is daarom wenselijk om deze bepaling in de APV te laten staan.

Handhaven
Maar ook bij het gebruik van standplaatsen, uitgezonderd markten, moet een handhaver meer kunnen doen dan waarschuwen. Met een duidelijke omschrijving in de APV wat wel en niet mag op een standplaats kan de ambtenaar dus desgewenst handhaven. Maar als je de regels duidelijk opstelt dan moet er natuurlijk ook gehandhaafd worden. Daarom kijkt de gemeenteraad niet alleen of een verordening in de APV wenselijk is, maar ook of deze wel gehandhaafd kan worden. En handhaaf je dan alleen bij overlast of ga je proactief handhaven? Want bij proactief handhaven is er ook een extra belasting voor de handhavers, en dan moet er zeker naar de capaciteit worden gekeken.

Deelscooters
Bij de voorstellen over de aanpassingen van de APV ziet de gemeenteraad dus ook graag een verbod van wildparkeren van deelscooters; die zorgen op sommige locaties in de gemeente voor overlast en gevaarlijke situaties. Handhaven kan alleen als het verbod op wildparkeren duidelijk omschreven is in de APV. Dit is eerder al bij andere gemeentes gebeurd. De gemeenteraad stelt dan ook voor aan het college om dit te doen. Een verantwoordelijk ambtenaar bij de gemeente laat desgevraagd weten: ”We krijgen er weinig tot geen meldingen van, maar we zien wel dat ze links en rechts wild worden geparkeerd. Het is lastig om hiertegen op te treden.”