Acht procent minder CO2-uitstoot van woningen door verduurzaming

Acht procent minder CO2-uitstoot van woningen door verduurzaming

Woonstiching ’thuis vindt duurzaamheid ontzettend belangrijk en zet zich daar voor in. Zij werken daarbij volgens de principes van The Natural Step. Het gaat niet alleen om het verminderen van het energieverbruik. Het gaat ook om het hergebruiken van materialen, vergroenen van de woonomgeving en mensen die daar wat hulp bij nodig hebben kansen bieden op de arbeidsmarkt. Het duurzame mes snijdt aan veel kanten. Samen met hun huurders en partners zetten zij zich in om een bijdrage te leveren aan een groene, gezonde en fijne wereld om in te wonen.

Uiterlijk 2050 moet Nederland CO2-neutraal zijn en ’thuis is al volop bezig met dit doel. In totaal heeft Woonstichting ‘thuis bijna 11.000 woningen in de gemeenten Best, Eindhoven, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Bij alle onderhoudsprojecten worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd; denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de woningen en het vervangen van enkel glas door HR++ glas. Daarbij is het streven van ‘thuis om duurzame materialen te gebruiken die niet schadelijk zijn voor het milieu. Op woningen die vrijkomen en die geschikt zijn worden zonnepanelen neergelegd en waar mogelijk leggen ze aansluitingen aan zodat nieuwe bewoners elektrisch kunnen koken.

Daling CO2-uitstoot zichtbaar 
Elk jaar wordt het energieverbruik van de woningen en de bewoners in kaart gebracht. Op die manier wordt het resultaat gemonitord van de inspanningen van ‘thuis om woningen te verduurzamen. Woonstichting ‘thuis vraagt hiervoor het gemiddelde, anonieme energieverbruik op bij de netwerkbedrijven. Deze gegevens rekenen ze om naar CO2-uitstoot. In 2020 is de CO2-uitstoot 8% lager dan het jaar daarvoor. De CO2-uitstoot per woning is in 1 jaar gedaald van ruim 2.600 kg in 2019 naar bijna 2.400 kg in 2020.

Het hoge tempo waarin de CO2-uitstoot van de woningen van ‘thuis daalt door de verschillende maatregelen, bevestigt dat ze op de goede weg zitten en het stimuleert hen om hun ambities op het gebied van duurzaamheid waar te blijven maken.

Woonstichting ’thuis
Woonstichting ’thuis verhuurt een kleine 11.000 woningen in de gemeenten Best, Eindhoven, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Het bieden van duurzame, betaalbare woningen staat bij hen centraal. Voor duurzaamheid wordt vanuit de 4 principes van The Natural Step gewerkt. Kijk voor meer informatie over ’thuis en haar duurzaamheidsambities op www.mijn-thuis.nl/over-ons/onze-organisatie/duurzaamheid.