GROZzerdam maakt Son en Breugel gezonder op alle fronten

De gemeente Son en Breugel gaat werk maken van een vitaal functioneerde samenleving in een gezonde economie. Dit doet men door deel te nemen aan het GROZzerdam-project.

Redacteur: Adrie Neervoort

Bij GROZzerdam ligt de nadruk op een positieve gezondheid, en preventie om die te bewerkstelligen, waarbij de gezondheidsverschillen tussen de mensen verkleind moet gaan worden. Daarvoor werken in GROZzerdam instellingen, bedrijfsleven, onderwijs, onderzoekers en burgers samen. De gemeente Son en Breugel gaat nu deelnemen aan dit bijzondere project. 

Omkering
GROZ is het anagram van ‘zorg’, een letterlijke en figuurlijke omkering van de zorg dus. “Niet langer staat de Z van ziekte en zorg voorop, maar juist de G van gezondheid, gedrag en geluk”, aldus Maarten Klomp, voormalig huisarts en stimulator van het project in de regio Eindhoven. In GROZzerdam werken verschillende organisaties, clubs en andere partijen samen met als doel om de leefstijl van mensen op een positieve manier te veranderen.

Zorgstelsel
Aanleiding is het succes van GROZzerdam in andere buurten en wijken in Nederland. Het zorgstelsel staat onder druk; het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers is niet meer toereikend. Daarbij wordt de zorg steeds duurder, en misschien in de toekomst wel onbetaalbaar.

Nieuwe manier
Dit vraagt om een nieuwe manier van kijken naar de gezondheidszorg en welke veranderingen we daar structureel in aan kunnen brengen; GROZzerdam kan daar een belangrijke rol in spelen. Daarom wordt GROZzerdam ook in verschillende gemeenten in Nederland ingezet.

Drie wijken
Son en Breugel neemt samen met drie wijken in Eindhoven, Doornakkers, Achtse Barrier en Woensel-Oost, deel aan het project; ze zijn divers qua sociale samenstelling. De partners die samenwerken in GROZzerdam gaan op een innovatieve manier werken aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de bewoners van Son en Breugel en de eerdergenoemde wijken in Eindhoven.

Digitaal
De start van het project was  woensdag 1 december in Son en Breugel, en door de coronamaatregelen geheel digitaal. Een kleine 50 belangstellenden namen deel aan dit eerste overleg, waarin het belang van GROZzerdam, maar zeker ook van de deelnemende partijen in het project, werd uitgelegd. Een enthousiaste wethouder Jos de Bruin vertelde over hoe belangrijk hij GROZzerdam vond. Hij zag het als een kans om mensen bewust te maken van hun gezondheid op dit moment, maar zeker ook op langere termijn na te gaan denken. Hij gaf aan daar zelf ook mee bezig te zijn, en ook alternatieve methodes te gebruiken.

Eenzaam
Nadat Maarten Klomp nogmaals op het belang van een gezonde samenleving had gewezen en het voordeel dat wij als gemeenschap daarvan zouden kunnen ondervinden, presenteerde Yvonne Meertens van GGD Brabant-Zuidoost een onderzoek dat ondermeer liet zien dat het globaal goed gaat met de gezondheid van de inwoners van Son en Breugel. Maar ook blijkt dat dit bij 65-plussers wat minder is, en dat steeds meer jongeren psychische klachten ervaren. Opvallend is ook dat er volgens het onderzoek een kleine 1500 inwoners in Son en Breugel aangeven zich erg eenzaam te voelen. Eenzaamheid speelt, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, een negatieve rol als het om zich gezond voelen gaat; werk aan de winkel dus in Son en Breugel. Hoe GROZzerdam in Son en Breugel vorm gaat krijgen zal nog verder worden uitgewerkt, maar dat instellingen, bedrijfsleven, onderwijs, onderzoekers en burgers daar een grote rol in gaan krijgen is duidelijk. Een aantal vertegenwoordigers van deze organisaties was zeker al enthousiast, nu de inwoners nog.