De internetpagina van de gemeente Son en Breugel met de melding
De internetpagina van de gemeente Son en Breugel met de melding

Gemeente past gebruik website aan wegens computervirus

Algemeen

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel heeft maatregelen moeten nemen nadat bekend werd dat veel gebruikte softwareprogramma’s wereldwijd kwetsbaar zijn voor hackers. Het gaat om een bestand dat onderdeel uitmaakt van veelgebruikte softwarepakketten, het zogenaamde Log4j.

Redacteur: Adrie Neervoort

Omdat van eerdere softwarepakketten niet bekend is of er gebruikt wordt gemaakt van dit bestand, is het dus onduidelijk hoe kwetsbaar een organisatie, bedrijf of particulier is; in bepaalde gevallen kunnen hackers via het ‘lek’ kwetsbare servers overnemen.

De gemeente Son en Breugel heeft direct maatregelen genomen om haar digitale systemen te beschermen. Niet alleen zijn er een aantal updates uitgevoerd die een mogelijke hack kunnen voorkomen, ook heeft de gemeente haar digitale bereikbaarheid tijdelijk aangepast. Zo kunnen ambtenaren die vanuit huis werken niet meer inloggen vanaf 19.00 uur ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends. De website van de gemeente blijft wel bereikbaar, maar bijvoorbeeld afspraken maken via de website is niet mogelijk van 19.00 uur tot 7.00 uur s ’ochtends.

De gemeente gaat ervanuit dat het om tijdelijke maatregelen gaat en dat de digitale beveiliging zeer binnenkort weer op het gewenste niveau is.