Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Na drie jaar verkering volgde de bruiloft

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Jos Smetsers is 71 jaar geleden geboren in Tilburg. Hij was enig kind en toen hij vijf jaar oud was, stierf zijn moeder. De zus van zijn moeder heeft Jos in haar gezin met zeven kinderen grootgebracht in Middelbeers. Hier is Jos tot zijn veertiende gebleven, daarna ging hij terug naar zijn vader die inmiddels in Oirschot woonde. Op zijn veertiende is hij begonnen met werken; er moest geld verdiend worden. Leny Smetsers-de Kroon, 70 jaar, is geboren in Spoordonk. Zij was de middelste van zeven kinderen, zes meiden en een jongen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Jos: “Mijn eerste baantje was bij een meubelfabriek in Oirschot. Hier heb ik een paar jaar gewerkt en al vrij snel ben ik in de bouw gaan werken, waar ik veel heb geleerd. Ik was er manusje van alles en werd overal voor ingezet, met het gevolg dat ik nu ook alles kan.” Tussendoor heeft Jos nog even bij de Gasunie gewerkt, maar de bouw trok meer en toen hij is daar weer gaan werken. “Ik maakte lange dagen, en op 39-jarige leeftijd kwam ik wegens gezondheidsredenen in de WAO terecht”, aldus Jos.

In de zorg
Leny wilde na de huishoudschool graag doorleren voor kok, maar dat mocht niet van haar ouders. Als zestienjarige is ze gaan werken in het gezin van de eigenaar van Meeuwis Karaktermeubelen. “Ik was daar intern en verdiende dertig gulden in de week”, vertelt Leny, “maar mijn ouders vonden dat na drie jaar wel erg weinig en gingen met mij naar het bejaardenhuis in Oirschot. Ze gingen akkoord met het bedrag wat ik daar kon verdienen.” Leny moest eerst kamers schoonmaken en daarna ging ze in de zorg werken, waar ze overal ingezet werd.

‘Uitzet’
Jos woonde achter het gezin waar Leny werkte. Hij had haar daar al vaker gezien. Ze raakten aan de praat en ontmoetten elkaar daarna tijdens het dansen. “Toen Jos mij voor de tweede keer vroeg om te dansen, zei ik: vooruit laat ik het maar doen, en zo is de vonk overgesprongen”, blikt Leny terug. Jos overlaadde Leny met cadeautjes tijdens hun verkeringstijd: het waren allemaal spulletjes voor ‘de uitzet’. “Op mijn verjaardag kreeg ik bijvoorbeeld een strijkijzer en een strijkplank”, lacht ze.

Trouwen
Na drie jaar verkering wilden ze graag gaan trouwen en ze vonden in Veldhoven een klein kamertje, waar Jos zelf een douche en een aanrecht in maakte. Op die manier konden ze sparen en na een tijdje konden Jos en Leny een huis in Best kopen. “Daar hebben we vijftien jaar gewoond, en nu wonen we al 35 jaar heel gezellig in De Gentiaan in Son en Breugel.

Kinderwens
Leny is na haar trouwen bij verschillende huisartsen in Veldhoven gaan werken. “Dit was een drukke baan met onregelmatige werktijden. Omdat we een kinderwens hadden en ik niet zwanger raakte, raadde mijn huisarts mij aan om een wat rustigere baan te zoeken. Vervolgens ben ik gaan werken in het Diaconessenziekenhuis. Kinderen zijn er helaas nooit gekomen en daar hebben wij veel verdriet van gehad, vooral ook door het onbegrip van onze omgeving”, aldus Leny. Jos kwam met zijn 39 jaar thuis te zitten en zij hebben toen de afspraak gemaakt dat Leny fulltime ging werken en dat Jos het huishouden zou runnen, waaronder ook het eten koken. “De dag dat Jos de eerste maaltijd kookte, rook ik al drie straten verderop de brandlucht”, lacht Leny. Ze heeft in totaal 37 jaar in het ziekenhuis gewerkt, totdat ze op 63-jarige leeftijd ook vanwege gezondheidsredenen moest stoppen.

Duizendpoot
Samen genieten ze nu van hun vrije tijd en Leny heeft alle ruimte om haar hobby’s en vrijwilligerswerk uit te oefenen. Ze is mantelzorger van een paar oudere mensen in de buurt, wandelt heel veel en neemt graag de hond mee van een kennis. Leny: “Ik voel mij dan veiliger en de hond is meteen uitgelaten”, lacht Leny. Maar ze doet nog meer: ze schildert stenen die ze in het bos verstopt, schrijft gedichten en maakt 3D-kaarten. Tuinieren is ook een van haar hobby’s. Jos brengt zijn tijd door met klusjes in en om het huis en hij leest graag.

Feest
Begin januari willen ze een feestje geven voor familie en goede vrienden, als de coronaregels het toelaten. “We zijn op 20 december 50 jaar getrouwd en als ik het nog een keer over zou mogen doen, dan zou ik weer met Jos trouwen. Ik heb een hele lieve en zorgzame man”, sluit een gelukkige Leny af.

Afbeelding