Afbeelding
Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Vierde tijdschrift Heem Son en Breugel verkrijgbaar

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Het vierde nummer van het tijdschrift ‘Heem Son en Breugel’ van dit jaar is verkrijgbaar. Het wordt steeds spannender, het verhaal van de watermolens. Géén twee watermolens op de Dommel. Na de beschrijving van de Bergmolen, deze keer die van de Boortmolen. Die bleek evenals de Bergmolen, ook op de Groote Beek gestaan te hebben.

Om de waterstand op het gewenste peil te houden was in de Dommel een sluis gebouwd, waarvan onze dorpsarcheoloog Geit Emmerij de restanten heeft ontdekt. Dit is de uitkomst van een puzzeltocht aan de hand van oude toponiemen (veldnamen) uit 1648 en oude kaarten, hier mooi ingekleurd.

In 1921 was het oude raadhuis gerestaureerd en uitgebreid. Het gemeentebestuur kreeg een mooi ameublement voor de nieuwe raadzaal cadeau. De aanbieding daarvan gebeurde officieel met speeches en een glas wijn. De school in Breugel kreeg honderd procent uitbreiding, er kwam een klas bij. De maximumsnelheid in het dorp werd 18 km/uur! Het was een heel droog jaar; er was gebrek aan water dat uit pomp of put moest komen. De winter viel vroeg in: in november kon al op het kanaal geschaatst worden.

Achter in de voormalige Sonse kerk stonden twee oude grafstenen, destijds gered na de grote brand in de oude kerk. Ze dateren van 1563 en 1603. Ze zijn van een pastoor en van de vrouw van een vooraanstaand burger van Son die waren begraven in de vloer van de kerk. Nu de kerk wordt omgebouwd tot Dommelhuis zullen de zerken daarin terugkeren, goed beschermd, maar voor iedereen zichtbaar.

Hoe ons land, onze provincie, ons dorp bestuurd wordt weten we wel, maar hoe ging dat in vroeger eeuwen? Een geschiedenis van duizend jaar bestuur in onze regio, van ± 800 tot 1810, van keizer Karel de Grote tot en met koning Lodewijk Napoleon. Keizer Karel die zelf het bestuur van zijn immense rijk niet kon behappen, leende delen ervan uit, waardoor er graafschappen en hertogdommen ontstonden, waaruit later grofweg de provincies voortkwamen. Schepenbanken bestuurden de steden en dorpen. Volgend jaar mogen wij ons dorpsbestuur weer kiezen.

Onze collecties van foto’s, documentatie, oude krantenknipsels, notariële akten, rouwbrieven, bidprentjes enz. worden regelmatig aangevuld door schenkingen. Mocht u iets in de kast hebben liggen dat past bij deze collecties, gooi het niet weg! De vrijwilligers stellen het erg op prijs als u contact opneemt met een van de leden, of zelf eens langskomt op maandag in het Oude Raadhuis tussen 9.30 en 16.00 uur.