Riny Tijssen (secretaris bestuur H. Odaparochie) overhandigt het beeldje aan Wim van Dijk
Riny Tijssen (secretaris bestuur H. Odaparochie) overhandigt het beeldje aan Wim van Dijk Foto: Oda Parochie

Parochiebestuur zonder Wim van Dijk

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Sint-Oedenrode - Na 28 jaar neemt Wim van Dijk (83) afscheid van de kerkelijke bestuursfunctie in de Heilige Odaparochie. Met zijn kennis en ervaring is dat een gevoelig verlies. Het parochiebestuur prijst zich gelukkig met het feit dat Wim veel goede zaken en kennis heeft overgedragen, wat een verzachtende uitwerking op zijn vertrek zal hebben.

Het begon allemaal in 1977, nu dus 44 jaar geleden, toen het nog jonge gezin Van Dijk in de Boskant kwam wonen. Pastoor Manders van de Heilige Ritaparochie benaderde Wim voor een functie in het kerkbestuur. Toen was dat doorgaans uitvoering geven aan datgene wat de pastoor goed achtte voor de kerk en haar parochie. Al snel werd duidelijk dat Wim meer aan kon en werd hij secretaris. Een functie die hij voortzette tot de volgende pastoor zich aandiende in de H. Ritaparochie. Verschil van inzicht deed Wim besluiten om zijn functie beschikbaar te stellen aan een ander. Het was voor het gezin ook aanleiding om naar de H. Martinusparochie in Rooi over te stappen.

In 1998 werd Wim gevraagd voor het parochiebestuur van de H. Martinus, waar hij werd benoemd tot vicevoorzitter. Er lagen na de restauratie van de Martinuskerk nog vele problemen op de plank, waar Wim zich in kon vastbijten en tot tevredenheid tot voltooiing kon brengen. De laatste zeven jaar kwam de reorganisatie van parochies in het Bisdom op het bordje van de toenmalige parochies te liggen. Het kostte vele overleggen en soms pijnlijke beslissingen om uiteindelijk in 2017 te komen tot één parochie van de Heilige Oda. Ook hiervan werd Wim vicevoorzitter. Een andere pijnlijke waarneming was dat er langzaam maar zeker sprake was van ontkerkelijking. Reden waarom een aantal kerken uit de parochie de deuren definitief moesten gaan sluiten. De verkoop van die kerken was niet eenvoudig en sleept nog steeds door. Gelukkig is daarvoor licht aan de horizon waar te nemen. Wim kan dat met een gerust hart overdragen. 

Na 28 jaar daadwerkelijke bemoeiing met kerkgemeenschap werd op 15 december door het parochiebestuur afscheid genomen van Wim. Zijn opvolger, Rini Braat, sprak hem toe en memoreerde de vele manieren waarop Wim zich had ingezet voor de Rooise gemeenschap en de kerken in Sint-Oedenrode en Son en Breugel. Rini roemde de manier waarop Wim telkens opnieuw de handen uit de mouwen stak, de werkgroepen ondersteunde en leiding gaf aan besturen en werkgroepen. Ook bij de laatste vernieuwende visie van ‘Code Rood’, wat moet leiden tot een vierende parochie in relatie tot God, tevens een lerende uitdagende en gastvrije parochie met veerkracht waar plaats is voor hoop van waaruit nieuwe generaties de kerk opnieuw kunnen opbouwen, waar trots mag worden gekeken naar haar wortels en waar parochianen graag hun schouders onder zetten, omdat ze zich verantwoordelijk weten. 

Tot slot was er voor Wim een blijvende herinnering voor 28 jaar liefde en zorg voor de kerkgemeenschap. Een bronzen beeldje waarmee wordt uitgebeeld zijn gedragen en gestuurde leiderschap en bemoedigende teamgeest, 

De vrouw van Wim, Bettie van Dijk, werd bedankt met een kerststuk voor de ondersteuning die zij aan haar man en indirect voor de kerkgemeenschap heeft gegeven. De vele uren dat zij haar man gaf om datgene te doen waarop hij nu kan terugzien.