Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: VOOR U! wil bewonersraadpleging bosbeleid

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - De tegenstand van veel inwoners over het bosbeleid is groot. Niemand wist dat het huidige bosbeleid tot zo’n desastreus resultaat zou leiden, hoe verheven de visie die hieraan ten grondslag ligt ook is. Wij zijn ons in ieder geval kapot geschrokken van de ravage die nu al aangericht is. Wij zien dit als een grove aantasting van de leefbaarheid.

Juist de nabijheid van het bos wordt door velen als zeer aantrekkelijk ervaren en is vaak een reden om hier te gaan wonen. In maart 2021 stemden de raadsleden van VOOR U! in met dit bosbeleid omdat wij het achterstallig onderhoud onderkennen en de veiligheid van recreanten hoog in het vaandel hebben. De gevolgen van de werkwijze van Bosgroep Zuid konden wij toen niet overzien. VOOR U! wil nu dat dit bosbeleid ‘on-hold’ wordt gezet en dat er eerst een ‘bewonersraadpleging’ plaatsvindt. Een onderwerp dat zo controversieel is moet je niet vlak voor de verkiezingen even snel uit willen voeren. De tijd dringt. Inmiddels is duidelijk dat VOOR U!, VVD en Dorpsbelang een second opinion willen.

Laat de inwoners met de verkiezingen zelf kiezen. De aantrekkingskracht van ons dorp is groot door de bossen en het groene buitengebied. In de toekomstvisie wordt het groen dan ook als een belangrijke kernwaarde van ons dorp genoemd. Wat we nu zien gebeuren onder de noemer ‘klimaatbestendig maken van een bos’, tast dus de essentie van Son en Breugel aan. Dat moeten we niet willen. Maar wat nog meer wordt geraakt is het directe ‘leefklimaat’ van de inwoners. Daarom emotionele reacties.

De visie die ten grondslag ligt aan het voorgestelde beleid is er maar een van velen en is verre van zaligmakend. Het model is vermoedelijk ontwikkeld vanuit de gedachte om biobrandstof te genereren. Het vraagt in een korte tijd heel veel werk (en dus inkomsten) voor Bosgroep Zuid. Het beleid streeft een voor het bos snelle aanpassing aan de verandering van het klimaat na.

De alternatieve methode is de natuur zijn gang laten gaan. Dan duurt een mogelijke aanpassing aan het klimaat langer, er is dan echter slechts regulier onderhoud nodig. Het voordeel is dat de beleving en dus het genieten van het bos aanwezig blijft. Wat VOOR U! betreft maken de inwoners zelf de keus in wat voor omgeving zij willen leven en dus ook voor het soort bosbeleid dat daarbij past. De raad is er dan om deze keuzes te respecteren en uit te voeren.