Marko (l) en Jesse (r) met hun prijs die ze uit handen van burgmeester Gaillard (m) hebben ontvangen
Marko (l) en Jesse (r) met hun prijs die ze uit handen van burgmeester Gaillard (m) hebben ontvangen Foto: Wil Feijen

Marko Lion en Jesse Wetzer winnen Duurzaamheidsprijs 2021

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - In de maand oktober konden inwoners van Son en Breugel zich inschrijven voor de duurzaamheidswedstrijd die door de gemeente Son en Breugel georganiseerd werd. De gemeente riep inwoners vanaf 19 jaar op om een idee in te sturen voor de samenleving van Son en Breugel dat juist niet voor het individuele doel dient. Marko Lion was één van de inzenders in de categorie volwassenen en wist met zijn idee ‘Bloemrijk Son en Breugel’ de jury te overtuigen. Jesse Wetzer werd winnaar bij de jeugd en jongeren tot en met 18 jaar met de ‘Waterbesparings-challenge’.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Marko en Jesse waren namens de jury uitgenodigd om dinsdag 21 december naar het gemeentehuis te komen om hun idee voor te dragen, waarvan door de gemeente video-opnames werden gemaakt. Beiden hadden toen nog niet het vermoeden dat burgemeester Hans Gaillard de Frans Zaal Bokaal aan Marko zou overhandigen en de Jeugd in het Groen-prijs aan Jesse, omdat hun ideeën als beste idee bij de volwassenen en de jeugd uitgekozen waren. De Frans Zaal Bokaal, de duurzaamheidsprijs voor volwassenen, is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van het IVN en als raadslid voor de fractie Partij van de Arbeid/Groen Links groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel. De naam voor de duurzaamheidsprijs bij de jeugd is in samenspraak met de jeugdgemeenteraad bedacht.

Bloemrijk
Met het idee ‘Bloemrijk Son en Breugel’ dat Marko heeft ingestuurd, wil hij graag de kale grasvelden in Son en Breugel volzaaien met inheemse wilde bloemen om de biodiversiteit te verhogen. Marko: “De biodiversiteit is in de afgelopen 50 jaar met zo’n 85 procent afgenomen; dit komt onder andere door het veelvuldig gebruik van pesticiden, herbiciden en fungiciden in de industriële landbouw, in plantsoenen en in privétuinen. De eerste slachtoffers zijn vaak de insecten, en die vormen in vrijwel elke natuurlijke cyclus een onmisbare schakel. Als de insecten verdwijnen, zien we altijd dat in hun kielzog egels, vogels en andere, grotere dieren ook verdwijnen. En ook de mens kan niet zonder de insecten.”

Stimuleren
Een van de beste manieren om bovenstaande te voorkomen, de biodiversiteit te stimuleren en insecten terug te laten keren, is de verscheidenheid van beplanting vergroten. Marko: “Door de natuur niet te benaderen als een tuin, maar als een levend, zichzelf regulerend systeem, zien we dat de biodiversiteit enorm snel kan toenemen. Insecten hebben een korte levenscyclus en planten zich in potentie razendsnel voort. Al na korte tijd krioelt het van het leven dat zijn eigen weg vindt.” Naast de Frans Zaal Bokaal, kreeg Marko ook een geldbedrag van 1500 euro overhandigd om zijn ingestuurde idee te realiseren.

Thema water
De jeugd tot en met 18 jaar werd uitgedaagd om een leuke activiteit te bedenken waarmee je bijvoorbeeld water kunt besparen, watervervuiling kunt tegengaan of regenwater kunt opvangen om het voor iets anders te gebruiken. Het winnende idee wordt uitgevoerd tijdens een activiteiten(mid)dag. De elfjarige Jesse heeft bij zijn aanmelding twee korte video’s opgenomen om zijn idee uit te leggen. Hij wil samen met andere kinderen een waterbesparingswedstrijd organiseren om minder water te gebruiken. Jesse: “Iedere dag gebruik je water en ik wilde inzichtelijk maken hoeveel water je per dag gebruikt. Als je in de ochtend en avond de waterstanden meet, dan weet je hoeveel water je op een dag verbruikt. Het verbruik moet je dan wel door het aantal mensen delen met wie je een huishouden vormt. Wie het minst heeft verbruikt, wint een prijs”, licht hij zijn idee toe. De geldprijs van 250 euro die bij deze prijs hoort, wordt gebruikt om het idee van Jesse om te zetten in een activiteit die tijdens de activiteiten(mid)dag wordt gehouden.

Juryleden
De jury bestond dit jaar uit burgemeester Hans Gaillard, Nel Roelofsen (weduwe van Frans Zaal), Willy van der Velden (afgevaardigde van ondernemersvereniging (OVE). Luuk van den Akker en Roos de Ruiter twee leden uit de jeugdgemeenteraad, hadden ook zitting in de jury.

Bekijk hier de video van de prijswinnaars.

Burgemeester Hans Gaillard heeft de prijs overhandigd aan Marko Lion
Jesse (r) met zijn prijs, samen met burgemeester Hans Gaillard