(Archieffoto)
(Archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: De geschiedenis herhalen of wijzer worden?

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Er is in 1998 een prachtig boekwerkje uitgegeven door Jan Bleeker: ‘De Sonse Bergen - De geschiedenis van een uniek bos- en natuurgebied aan de Dommel te Son en Breugel’Dit in eigen beheer uitgegeven boekje is in 2010 door hem van de laatste gegevens voorzien en blijkt een juweeltje, een openbaring eigenlijk. Niet alleen wat de geschiedenis van de Sonse Bergen als natuur betreft, maar ook voor wat betreft haar geschiedenis van beheer. Het blijkt namelijk al vaker voorgekomen te zijn dat het gemeentelijke bestuur een ander idee had dan een groot aantal inwoners over het toe te passen bosbeheer.

Waar alles mee begint, is dat ons gemeentebestuur uitzoekt wat wij inwoners als samenleving, als gemeenschap willen. Hier gaat het om de omringende natuur. In mei 2021 zijn een kleine 500 inwoners digitaal geraadpleegd met onder andere een vraag over ‘beleving’. Maar wat bedoelt 74% van de ondervraagde inwoners met ‘beleving’ als de belangrijkste reden om natuur op te zoeken? Welk soort beheer sluit daarop aan? 

Beleving en op grote schaal hout oogsten gaan niet samen, want met beleving wordt in de regel ongerepte natuur en geen verwoeste natuur bedoeld. Waarom is dit belangrijke antwoord over beleving geen uitgangspunt voor het bosbeheer geworden? De raadpleging van inwoners is niet verder uitgediept en er zijn geen gesprekken uit voortgekomen. Een gemiste kans. 

Een gemeentebestuur dient niet de eigen ideeën koers te varen, dient ook niet de koers te varen van de ideeën van een bos- en natuurbeheerder, maar dient uit te voeren wat wij inwoners belangrijk vinden. Daarin kunnen eventueel de ideeën of adviezen van een beheerder meegenomen worden, maar bepalend blijft wat de samenleving, de gemeenschap wil. Wanneer hieraan door een gemeentebestuur hier geen of te weinig gehoor aan gegeven wordt, dan staan mensen op en gaan vragen om (alsnog) gehoord te worden. 

We hoeven de geschiedenis waar Jan Bleeker over schrijft toch niet nog een keer te herhalen? Op een bepaald moment heeft de herhaling van de herhaling ons mensen toch wijzer gemaakt? Al decennialang hebben inwoners duidelijk gemaakt dat er grote waarde wordt gehecht aan de plaatselijke natuur, dat zij daar zorgvuldig mee om willen gaan en betrokken willen worden bij de keuzes die hierin gemaakt worden. Niet meer dan vanzelfsprekend, want het is onze directe omgeving. Van een door ons gekozen bestuur verwachten wij dan ook dat we betrokken worden bij grote keuzes en veranderingen. Alleen zo kan invulling gegeven worden aan het gemeenschappelijke belang van onze omgeving, en waar natuur een door ons zeer geliefd en gewaardeerd deel van is. 

Yolanda Warmoeskerken