V.l.n.r. Rob, Jolien, Anja, Piet, Linda en William
V.l.n.r. Rob, Jolien, Anja, Piet, Linda en William Foto: Wil Feijen

Piet en Anja Hulsen dragen ‘het schepje’ over

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Al veertig jaar zijn de oliebollen van Piet en Anja Hulsen een begrip in Son én in Breugel. Op oudejaarsdag was het traditie dat Anja bij hun huis aan de Van den Elsenstraat de oliebollen ambachtelijk bakte en samen met familie verkocht; Piet stond met zijn oliebollenkraam op de Nieuwstraat ter hoogte van Boudewijns Lederwaren. Vanaf dit jaar komt daar verandering in: de volgende generatie Hulsen neemt ‘het schepje’ over.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tot 1997 hebben Piet en Anja bakkerij Hulsen gerund in de Van den Elsenstraat, en na de verkoop van de bakkerij zijn zij thuis en in de Nieuwstraat verdergegaan met de verkoop van oliebollen. Piet: “Dat smaakte ieder jaar naar meer, en zo is het een beetje uit de hand gelopen.” Jaar in jaar uit stond de decembermaand, en vooral de laatste dagen van het jaar, in het teken van oliebollen bakken. Anja vervolgt: “Het is niet alleen het bakken, maar er komen ook voorbereidingen en nazorg bij kijken.” Piet vult aan: “Het zijn hectische tijden in de laatste weken van het jaar, en er worden dan ook veel oliebollen gebakken en verkocht.”

Stapje terug
Beiden hebben het altijd met veel plezier gedaan, maar doen nu toch een stapje terug. Hun zoon William en dochter Jolien nemen de zaken over. Piet: “Werken is mooi, maar er is meer in het leven. We hebben inmiddels zeven kleinkinderen, van wie wij enorm genieten.” Het afgelopen jaar dacht Piet steeds vaker aan stoppen, maar hij twijfelde, totdat William en Jolien aangaven dat zij hun ouders wel wilden opvolgen, en toen was de keuze snel gemaakt. “We zijn dan ook heel blij en trots dat het bakken van de traditionele oliebollen in de familie blijft”, aldus het echtpaar.

Overgangsjaar
William en zijn partner Linda nemen de honneurs waar in Son aan de Nieuwstraat, en Jolien en haar partner Rob in Breugel, tegenover de plek waar Anja de oliebollen verkocht. Zij hebben jaren meegeholpen, dus enige ervaring hebben zij al. Piet: “Dit jaar is een overgangsjaar: wij ondersteunen en helpen hen waar nodig. Zowel William als Jolien gaan alles in eigen beheer uitvoeren: van de inkoop tot de verkoop en alles wat daarbij komt kijken.” William, Jolien en hun partners gaan nieuwe tijden tegemoet, maar voor de klanten verandert er niets: het vertrouwde recept blijft tenslotte in de familie.

Steun en toeverlaat
Piet en Anja zullen niet in een zwart gat vallen als ze geen oliebollen meer bakken. “Ik blijf een steun en toeverlaat op de achtergrond”, zegt Anja met een glimlach, en Piet zegt trots: “Naast het bakken van oliebollen maak ik ambachtelijke worstenbroodjes en dáár blijf ik mee doorgaan!” De klanten kunnen daarvan ook blijven genieten: William en Jolien blijven ook worstenbroodjes verkopen in de kraam.