Lijsttrekker Monique van Zwieten te midden van Stan, Flip, Niels, Ton, Ruud en Jürgen (v.l.n.r.)
Lijsttrekker Monique van Zwieten te midden van Stan, Flip, Niels, Ton, Ruud en Jürgen (v.l.n.r.) Foto: Wil Feijen

Monique van Zwieten lijsttreker van D66 Son en Breugel

Algemeen Politiek

Son en Breugel - De leden van de afdeling Son en Breugel hebben Monique van Zwieten gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Monique is sinds 2018 gemeenteraadslid. Sinds medio 2020 heeft zij namens D66 de coalitie van CDA, DorpsVisie en PvdA/GroenLinks ondersteund.

Belangrijke resultaten van deze samenwerking noemt Monique de beslissing voor het nieuwe Dommelhuis, de renovatie van De Boerderij en de geplande nieuwbouw van De Bongerd. Ook is zij zeer begaan met mensen die kampen met eenzaamheid en met mantelzorgers die te zwaar belast zijn. Omdat zij zag dat mensen vanwege een echtscheiding, huisuitzetting of financiële problemen vaak terechtkomen in een jungle van instanties en regels, heeft zij samen met andere partijen het initiatief genomen om de functie van sociaal bemiddelaar in te richten. “Dit is nodig om op een onorthodoxe wijze mensen wegwijs te maken en dwars door de bureaucratie heen praktische oplossingen te forceren”, aldus Monique. “En wat wij nog missen binnen onze gemeente is het aanbod van budgetbeheer voor mensen die zelf hun financiën niet kunnen beheren. De vaste lasten worden dan betaald en de betrokkenen ontvangen wekelijks leefgeld en kunnen niet meer rood staan. In andere gemeenten is aangetoond dat dit soort hulp zeer effectief is in het voorkomen van armoede”, vervolgt ze.

Op plaats twee staat Flip Verhagen, social worker in Eindhoven en actief in het verenigingsleven in ons dorp. Flip is al burgerlid en wil graag dat de gemeente beter luistert naar haar inwoners. “Omwonenden en belanghebbenden die te maken krijgen met nieuwbouw of ontwikkelplannen in de wijk of in het centrum moeten van begin af aan betrokken worden bij de advisering en om het maximale draagvlak voor de uiteindelijke besluitvorming te creëren.”

Derde op de lijst is Jürgen Feuerriegel (ook burgerlid) met veel ervaring als bestuurder in de Maatschappelijke Opvang en als toezichthouder in de sociale woningbouw. Hij wil zich graag inzetten voor de realisatie van kleine, flexibele en betaalbare woningen (zoals tiny houses) voor starters en één-persoons-huishoudens.

Ruud Sanders is de nummer vier op de lijst. Hij is net afgestudeerd als bestuurskundige en is politiek actief als begeleider van onze jeugdgemeenteraad. Ruud is van mening dat er te weinig gedaan wordt voor onze jeugd wat betreft ontmoetingsplaatsen en woonmogelijkheden. Hij is voorstander van de verbouwing van het huidige Vestzaktheater tot studio’s voor jongeren.

Niels de Goede is de vijfde kandidaat. Hij heeft internationale ervaring als directeur Vastgoed en is bijzonder begaan met het thema verduurzaming. Hij wil actief werken aan het realiseren van nieuwe energiebronnen en de versterking van ons elektriciteitsnetwerk.

Ton van Vlerken (nr.6) is onderwijzer en actief in het verenigingsleven. Hij wil het rijke verenigingsleven in ons dorp koesteren en waar nodig helpen om goed overeind te kunnen blijven.

Stan Mooij (nr.7), voormalig beleidsmedewerker in Eindhoven, is inmiddels bekend vanwege zijn plannen om ons centrum aantrekkelijker en veiliger te maken. ‘Het Raadhuisplein autovrij maken en herinrichten als de Ramblas van Son, verder voetgangerszones creëren, de Nieuwstraat autoluw en veiliger voor fietsers maken en een groene verbinding tussen Son en Breugel langs de Dommel aanleggen’ zijn de ambities van Stan.

Verder kent de D66 lijst nog drie lijstduwers die de niet verkiesbare plaatsen 8 tot en met 10 bezetten om de partij te ondersteunen, te weten: Hilde en Frank Schuling en Jacqueline Melis.

Monique van Zwieten is blij met de kandidatenlijst met een mooie mix van leeftijden en diverse achtergronden en expertises. Het verkiezingsprogramma met tien concrete voornemens zal binnenkort gepresenteerd worden.

Afbeelding