Dierenopvangcentrum De Doornakker maakt doorstart

Dierenopvangcentrum De Doornakker maakt doorstart

Bij dierenopvangcentrum gaat per 1 januari 2022 veel veranderen. Ruim 63 jaar verzorgde Dierenopvangcentrum De Doornakker de opvang en het vervoer voor de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Best, Oirschot, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Reusel-De Mierden, Son en Breugel en Waalre. Eind 2021 stopt dit, nadat de gemeente Eindhoven besloot dit zelf te gaan doen met de door hen opgerichte Stichting Roze.

Als Dierenbescherming zit het zorgen voor dieren in hun DNA. Deze doorstart geeft De Doornakker de ruimte om dieren en mensen die hulp nodig hebben te blijven helpen en om als Dierenbescherming zichtbaar te blijven in de regio Brabant Zuidoost. Zo ziet dierenopvang De Doornakker in het gebied veel behoefte aan opvangmogelijkheden voor afstandsdieren zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren op het moment dat de eigenaar van het dier niet meer voor zijn dier kan, of wil, zorgen. Hiervoor kun je nog steeds bij hu terecht. Wil je meer informatie over afstand doen van je huisdier? Kijk dan op https://ap.lc/JKxlz.

Ook blijven ze op verzoek van individuele gemeenten actief op het gebied van TNR. Hiermee wordt bedoeld het vangen, castreren en weer vrijlaten van verwilderde katten. Op deze manier voorkomen ze een toestroom aan kittens die op straat geboren worden. Daarnaast blijft Dierenopvangcentrum De Doornakker paraat staan om collega-locaties te ondersteunen op momenten dat zij hulp nodig hebben door bijvoorbeeld een groot aantal dieren in de opvang. Als laatste kunnen huisdiereigenaren contact met het opvangcentrum opnemen op het moment dat zij geen eigen vervoer hebben maar wél vervoer nodig hebben naar bijvoorbeeld de dierenarts, het pension of de trimsalon.

Hulp aan mens en dier
Achter gesloten deuren gaat veel leed schuil. Daar weet de Dierenbescherming alles van en ook in de nieuwe situatie in Eindhoven en omliggende gemeenten blijven zij zich inzetten om mens en dier hulp aan te bieden. De coördinatoren preventie en dier-sociaal medewerkers komen in beeld als het welzijn van dieren in het geding is, maar het nog niet zo ver uit de hand is gelopen dat er strafbare situaties zijn ontstaan. In veel gevallen helpen de preventiemedewerkers zodat escalatie kan worden voorkomen. Ze reageren op hulpvragen van particulieren of van sociale hulpverleners namens hen, als zij ondersteuning nodig hebben bij de zorg van hun huisdier(en). Deze huisdiereigenaren of hulpverleners werken graag samen met de medewerkers van Dierenopvangcentrum De Doornakker aan een geschikte oplossing.