Burgemeester, waar bent u?

Geachte burgemeester, Geachte heer Gaillard,
Allereerst alsnog gefeliciteerd met uw herbenoeming tot burgemeester van onze gemeente. Bij uw sollicitatie voor een vierde termijn als burgemeester gaf u in een interview in DeMooiSonenBreugelKrant aan, dat uw motivatie om opnieuw burgemeester te willen worden is gelegen in uw wens om de nieuwe bestuursstijl verder vorm te geven. Letterlijk zei u: “Het doel van de nieuwe bestuursstijl is vooral te zorgen dat dorpsgenoten meer deelgenoot worden van besluitvormingen.”, en “Dit willen wij door burgerparticipatie bereiken: luisteren naar de inwoners en dan de juiste afwegingen maken.” (DeMooiSonenBreugelKrant, 5 mei 2021).

De afgelopen weken, u heeft het vast gevolgd, hebben onze inwoners op tal van manieren aangegeven te willen participeren in de besluitvorming met betrekking tot het beheer van onze bossen. Er zijn petities opgesteld, door honderden mensen ondertekend, er is ingesproken bij raadsvergaderingen, er zijn brieven naar raadsleden gestuurd, er hebben artikelen in de kranten gestaan, de radio heeft er aandacht aan besteed en zelfs de televisie heeft hier inmiddels gefilmd en zal een item hierover uitzenden. Dat alles toont aan hoe belangrijk de natuur vlak bij huis voor vele inwoners is en hoe groot de behoefte aan inspraak. 

Toch wordt door PvdA/GroenLinks wethouder Paul van Liempd, lid van het college waar u voorzitter van bent, burgerparticipatie niet geregeld. Wij inwoners zijn niet betrokken bij de vaststelling van het beleid en er zijn besluiten genomen zonder enige burgerparticipatie. Dit ondanks uw genoemde uitspraken, ondanks de toezeggingen van de coalitiepartijen, ondanks de unanieme eis van de voltallige gemeenteraad dat er een participatietraject moet worden opgezet. Wethouder Van Liempd had toegezegd bij de komende Ontwikkelvisie burgerparticipatie te zullen regelen, maar heeft zich niet aan zijn toezegging gehouden. Kortom hier gaat iets vreselijk mis, iedereen zegt het te willen, maar het gebeurt niet. De intenties gaan onder in politiek gekissebis, waarbij partijen de kern van de zaak, onze inwoners moeten worden betrokken, uit het oog zijn verloren.

In een enquête van DeMooiSonenBreugelKrant in juli van dit jaar hebben de bevraagde inwoners aangegeven dat zij betrouwbaarheid de verreweg belangrijkste eigenschap van een burgemeester vinden. Tot nu toe hebben wij uw stem in deze onverkwikkelijke affaire niet gehoord. Indachtig uw uitspraken over het belang van burgerparticipatie verzoek ik u als voorzitter van het college en de gemeenteraad uw invloed aan te wenden om deze impasse te doorbreken en alsnog burgerparticipatie mogelijk te maken. Alle bosactiviteiten zouden tot die tijd moeten worden stilgelegd. 

Andreas Thurau