Afsluiten homo-ontmoetingsplek aanleiding voor interpellatiedebat in de gemeenteraad

De gemeente Son en Breugel heeft in 2019 opdracht gegeven om de slagbomen bij de toegangspaden in de bossen aan de Hoberglaan in Son en Breugel te verplaatsen. Dit was volgens het college nodig omdat er veel overlast was in het gebied, en er sprake was van vervuiling door zwerfafval. Door het verplaatsen van de slagbomen zouden de paden niet meer gebruikt kunnen worden als parkeerinhammen. De verplaatsing van de slagbomen werd officieel door een verkeersbesluit op 3 augustus 2021.

Redacteur: Adrie Neervoort

Maar over de reden om deze slagbomen te verplaatsen twijfelde Platform Keelbos al direct. Deze stichting strijdt voor plaatsen waar homo’s en biseksuele mannen elkaar kunnen ontmoeten met de mogelijkheid om seks te hebben.

Verplaatsen van de slagbomen
Zij zien het verplaatsen van de slagbomen dan ook als een actie tegen de homo-ontmoetingsplek die op één van de paden was ontstaan. Uit recentelijk openbaar gemaakte stukken zou blijken dat de aanleiding niet alleen overlast van bezoekers en zwerfvuil zou zijn, maar ook dat er mogelijk prostitutie en drugshandel zou plaatsvinden in het genoemde gebied; hiervan zou echter geen bewijs zijn. Stichting Platform Keelbos maakt melding van een toezegging die zou zijn gedaan door de gemeente op 16 februari 2021 dat er met goede afspraken een homo-ontmoetingsplaats mogelijk zou zijn aan de Hoberglaan. Verder dan de toezegging door de gemeente is er daarna schijnbaar niets meer gebeurd.

Interpellatiedebat
Ook lijkt door het afsluiten van de paden aan de Hoberglaan de homo-ontmoetingsplek zich verplaatst te hebben naar een ander parkeerterrein. Dit parkeerterrein wordt ook gebruikt door gezinnen met kinderen en overige wandelaars, althans, zo staat het in de brief die Monique van Zwieten (D66) en Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) aan de voorzitter van de gemeenteraad hebben gestuurd. ZIj vragen zich af of het afsluiten van de paden en dus de homo-ontmoetingsplek wel om de juiste reden is gedaan. En daarom vragen zij in de brief dan ook om een interpellatiedebat, wat het mogelijk maakt om het college te ondervragen over dit onderwerp zonder dat het op de agenda staat.

Dit interpellatiedebat staat nu op de agenda van de laatste raadsvergadering van dit jaar op donderdag 23 december.