Schuldhulproute voor hulp bij schuldzorgen inwoners

Schuldhulproute voor hulp bij schuldzorgen inwoners

De gemeente Son en Breugel sluit zich aan bij de Nederlandse Schuldhulp Route (NSR) en denkt daarmee haar inwoners te kunnen helpen bij schuldzorgen. Er is nog veel schuldschaamte en ook het schuldhulplandschap is erg complex. 

Redacteur: Adrie Neervoort

Daarom werken gemeentes, bedrijven, banken en andere betrokkenen samen in de Schuldhulproute. Hierdoor kunnen gemeentes in Nederland mensen met geldzorgen eerder in beeld krijgen en de juiste hulp aanbieden.

Probleem begint vaak klein
Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 huishoudens in Nederland moeite heeft om maandelijks de rekeningen te betalen. Oorzaak is vaak een gebeurtenis in het leven waardoor iemand in de financiële problemen komt. Zo kan het verliezen van een baan, een echtscheiding of de ziekte van jezelf of een partner het financiële evenwicht verstoren. Het probleem begint vaak klein met een betalingsachterstand, maar kan in vijf jaar uitlopen tot een gemiddelde schuld van 40.000 euro bij verschillende schuldeisers. Vaak is er bij deze huishoudens een gevoel van schaamte, maar ook spanning over de ontstane situatie. Hierdoor is het dan ook vaak lastig om een juiste oplossing voor de problemen te vinden.

Passende hulp
De Schuldhulproute is een eenvoudig systeem waarbij er een samenwerking is tussen publieke en private instanties, zonder dat daarbij de privacyregels worden overtreden. Via een online test, chat of telefoongesprek krijgen de mensen meteen inzicht hoe ze er financieel voor staan en kunnen zij advies krijgen voor passende hulp indien nodig in hun situatie. Dat kan zelfhulp, hulp van een vrijwilliger of schuldhulp van de gemeente zijn.

Wethouder Van Liempd ziet veel voordelen voor inwoners in het zich aansluiten bij de NSR: “We waren de afgelopen jaren heel intensief bezig met de schuldenproblematiek, en de NSR was nou precies het schakeltje waarnaar we op zoek waren.”

Meer informatie over de Nederlandse Schuldhulp Route vindt u op www.nederlandseschuldhulproute.nl.
Bron: Nederlandse Schuldhulp Route