Huisarts Rolf van den Bogaerde
Huisarts Rolf van den Bogaerde Foto: Wil Feijen

Dokter Van den Bogaerde neemt afscheid als huisarts

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Dokter Rolf van den Bogaerde (65) is na 35 jaar dienst als huisarts met pensioen. Hij was de laatste Son en Breugelse huisarts die zelf nog in het dorp woont. Met een gerust hart draagt hij zijn praktijk over aan dokter Eshuis, die ondersteund wordt door dokter Berkelmans.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Hij weet dat de praktijk goed overgenomen wordt en kijkt nu uit naar een nieuwe fase: zijn pensioen. “Ik heb me meer dan 30 jaar volledig ingezet voor mijn praktijk en de mensen die bij me kwamen”, aldus Rolf. Huisarts is dan ook niet een beroep dat je half kunt doen. Van den Bogaerde: “Ik heb altijd lange dagen gemaakt, en die waren vaak vermoeiend, maar het zeker waard.” Doordat er zo veel tijd in de praktijk ging zitten, zal zijn tijdsbesteding nu drastisch anders worden. 

Nieuwe situatie
Hij zal de komende tijd eerst gaan wennen aan de nieuwe situatie en meer tijd besteden aan de bezigheden waar hij tot op heden niet veel tijd voor had. “Ik zal me weer meer op filosofie richten, die interesse heb ik altijd gehouden. Ook is er nu meer tijd voor sportieve activiteiten”, legt Rolf uit. Zodra de wereld weer ‘opengaat’, hoopt hij samen met zijn vrouw ook weer meer te kunnen gaan reizen.

Mens-zijn
Van den Bogaerde is niet altijd huisarts geweest. Na zijn studie geneeskunde heeft hij eerst een aantal jaren in de psychiatrie gewerkt. “Ik ben heel erg geïnteresseerd in het totaal van het mens-zijn”, verklaart hij zijn beroepskeuze. Door de krappe arbeidsmarkt in de jaren ‘80 ging hij breder kijken en na zijn werk in de psychiatrie de opleiding tot huisarts te volgen. Hij vervolgt: “Ik wist niet heel duidelijk wat ik ervan moest verwachten, maar tijdens de opleiding viel alles op zijn plaats.” Rolf heeft na zijn huisartsenopleiding een aantal jaren waargenomen in verschillende huisartsenpraktijken en heeft ook in de acute zorg gewerkt voordat hij in Son en Breugel de praktijk van destijds dokter Brand overnam; dat was zijn eerste eigen praktijk.

Ouderengeneeskunde
Van den Bogaerde is nooit gestopt met leren en zich ontwikkelen. Hij heeft de laatste 10 jaar, tijdens zijn baan als huisarts, bijzondere aandacht gehad voor de ontwikkeling van de ouderengeneeskunde in de eerste lijn. Vanwege de toenemende vergrijzing heeft hij vanuit de DOH (een ondernemende zorggroep met een pioniersmentaliteit en een brede focus op samenwerken, red.) samen met regionale partners gewerkt aan een nieuwe vorm van zorg. Na dertig jaar is hij nu dus op 1 januari 2022 gestopt als huisarts in Son en Breugel.

Levensloopgeneeskunde
Het mooie aan huisarts zijn vindt hij dat hij de kans heeft gekregen om met medische kennis, en ook als mens, naast zijn patiënten en hun naasten te mogen staan. “Ik wilde het vertrouwen dat ik kreeg zo goed mogelijk waarborgen en de patiënt ondersteunen in het maken van keuzes”, zegt de gepensioneerde dokter . Wat het vak bijzonder maakt, is de levensloopgeneeskunde. “Ik heb van sommige families vier generaties in mijn praktijk gehad, en dat vind ik prachtig om te zien. De band die je met veel mensen opbouwt in de loop der jaren is een bijzonder iets”, aldus Rolf. Hij geeft ook aan dat het vertrouwen dat je als arts krijgt een van de dingen is die het beroep zo bijzonder maken.

Andere vorm
“Ik heb heel mijn leven gericht op het helpen en het welzijn van anderen, en dat gaat nu een andere vorm krijgen. Een grote omslag, wat zeker de eerste tijd wennen zal zijn”, geeft de laatste echte Son en Breugelse huisarts aan. Met warme aandacht, liefde, een gezonde portie humor en een luisterend oor voor elkaar in het leven staan, is wat hij iedereen toewenst. “We moeten het tenslotte samen doen”, sluit de huisarts af.