Monique van Zwieten
Monique van Zwieten Foto: Wil Feijen

In gesprek met de lijsttrekker van…

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - Op 14, 15 en 16 maart kan ik stemmen voor de gemeenteraad, en dat is belangrijker dan ooit. Gezondheid, klimaat en woningnood vragen ook om besluiten van ons eigen gemeentebestuur. Na de verkiezingen komt er een nieuw college van Burgemeester en Wethouders, dat de komende vier jaar alle plannen uitvoert. Maar aan wie geef ik mijn stem? Dit jaar strijden maar liefst acht partijen om de 17 zetels in de raad. Ik heb last van keuzestress.

Redacteur: Arndt van Ruremonde
Fotograaf: Wil Feijen

In DeMooiSonenBreugelKrant verschijnt net vóór de verkiezingen een extra uitgave waarin de standpunten van de partijen worden vergeleken. Tot die tijd interview ik elke week één lijsttrekker. Vorige week was ik in Breugel, dit keer reis ik af naar ’t Zand. In mijn zoektocht neem ik u mee naar Monique van Zwieten van D66.

Gemoedelijk
Een hond en een kat verwelkomen me enthousiast als Monique de voordeur opentrekt en ik de winterse kou achter me laat. Met een mok thee warm ik weer op en zie nog een tweede hond, die lui vanuit zijn mand naar een soortgenoot op tv kijkt. De sfeer is gemoedelijk als Monique, casual gekleed, aanschuift. Deze lijsttrekker is niet van uiterlijk vertoon, maar van binnen brandt het vuur van Monique’s passie: strijden voor rechtvaardigheid en het oplossen van schrijnende situaties.

Voor iedereen
Monique twijfelt even als ik haar vraag of dat ook het belangrijkste is voor D66. In haar strijdt de drang om mensen uit de shit te helpen met iets dat nog belangrijker is, want de droom van D66 voor Son en Breugel is groter: de partij wil dat ons dorp er echt voor iedereen is. Als ik haar vraag wat dat inhoudt, noemt ze: meer groen in het centrum, inwoners sneller helpen, woonruimte voor jongeren door studio’s te maken in het Vestzaktheater, het Dommelhuis gebruiken als broedplaats voor kunst en cultuur, sneller besluiten nemen en de inwoners daar meer bij betrekken.

Dommelbalkon
Op de foto staat Monique bij het Dommelbalkon, met op de achtergrond de brug in het Vroonhovenpark; dit beeld vertelt hoe D66 kijkt naar Son en Breugel: het bruggetje is een fysieke verbinding tussen de twee dorpen, maar staat ook voor verbinding tussen de mensen. Door het centrum groener en speelser in te richten, wordt het gezelliger en zullen de inwoners elkaar meer ontmoeten. De verbinding tussen de inwoners zal dan sterker worden.

Rechtvaardigheid
Ik ben benieuwd hoe zwaar Monique’s passie een stempel drukt op het programma van de partij. Raakt de droom ondergesneeuwd door haar strijd voor rechtvaardigheid? Maar ze reageert heel beslist: het dorp veranderen zodat het voor iedereen beter wordt en er meer met elkaar wordt ondernomen, dat staat voorop. Het helpen van mensen die in de problemen zitten, is wel een belangrijk onderdeel. En ik ben er zeker van dat Monique dat ook blijft doen als ze over vier jaar in de raad plaatsmaakt voor iemand anders. Ze wordt emotioneel en strijdvaardig als ze terugdenkt hoe ze ervoor moest vechten toen ze zelf hulp nodig had; haar ogen vlammen als ze erover vertelt. ‘Dat mag anderen niet overkomen,’ dacht ze, en met die passie ging ze in de politiek.

Verbinding
De honden en de kat liggen bij elkaar in één grote mand; zonder geblaas of geblaf gunnen ze elkaar de ruimte. Ik kijk ernaar als Monique verder vertelt over verbinding zoeken met de andere partijen in de gemeenteraad. Nu is er nog wel eens wrevel en wordt er vanuit wantrouwen niet goed naar elkaar geluisterd, maar D66 wil juist werken vanuit vertrouwen. Als de raad uit zoveel verschillende partijen bestaat, is samenwerking nu meer dan ooit nodig. Inhoudelijk lijken de verschillen niet heel groot en D66 zou het liefst na de verkiezingen afspraken maken in een raadsbreed akkoord. Het gaat er tenslotte niet om dat één van de partijen de ‘winnaar’ is, maar het gaat om een beter en mooier Son en Breugel. Ik kijk nog eens opzij en zie Monique’s huisdieren gebroederlijk bij elkaar; als die het kunnen…

Zelfstandig en financieel gezond
D66 wil werken aan een dorp waar we trots op kunnen zijn, en dat financieel gezond en zelfstandig is. Maar wat nu als zelfstandigheid en financieel gezond niet samengaan? Moeten we dan toch maar fuseren met Nuenen? Monique draait het om: financiën kunnen voor haar niet de aanleiding zijn voor het verlies van zelfstandigheid. Dit is juist de tijd om meer geld te steken in een beter Son en Breugel. Ze maakt zich meer zorgen over de samenwerking. Zelfstandigheid kan voor haar wel ter discussie staan als een sterk versplinterde raad niet samen kan werken aan een beter Son en Breugel.

Kernwaarden
We praten nog wat na en komen dan toch nog uit bij iets wat me al langer bezighoudt. Wat heeft een landelijke partij te zoeken in de lokale politiek? Monique is daar zeer beslist over: D66 Son en Breugel wil ons dorp sterker en beter maken vanuit de kernwaarden van D66. Ze vertelt over de initiatieven om de inwoners erbij te betrekken: een inwonersavond beleggen over het autoluw maken van het centrum, en een bijeenkomst voor en over de jeugd die met alle partijen en de LEVgroep wordt georganiseerd. Ik bedank Monique voor het gesprek en fiets peinzend terug naar huis. D66 Son en Breugel is ook een lokale partij, die meer verbinding wil tussen de mensen, samen wil werken vanuit vertrouwen in de ander, en problemen, groot en klein, wil oplossen. Ik ben benieuwd of lijsttrekker Joris van Dam van PvdA/GroenLinks in mijn volgende gesprek anders denkt over samenwerken vanuit vertrouwen.