Menno van Hoek
Menno van Hoek Foto: Wil Feijen

Generale repetitie voor Prins Menno

Algemeen Carnaval

Son en Breugel - Na een onverwachts bezoek op een avond in september 2021 van voorzitter Jasper van Zuuren en adjudant Enrico Robbemont van De Krutjesrapers wist Menno van Hoek dat hij dit jaar de scepter zou gaan zwaaien over Krutjesgat. Twee dagen voor het bezoek had het demissionair kabinet de coronamaatregelen versoepeld. Dat carnaval dit jaar alsnog op een andere manier gevierd gaat worden, was toen nog niet bekend. Maar dat weerhoudt het bestuur, alle vrijwilligers en de nieuwe prins er niet van om binnen de geldende maatregelen er iets moois van te maken.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De nieuwe prins van Krutjesgat zag 36 jaar geleden in Son het levenslicht en woont al enkele jaren met zijn vrouw Jeannette in Son. Zeven jaar geleden werd hun dochter Sia geboren en twee jaar later werd het gezin uitgebreid met zoon Otis. In het dagelijks leven is hij HR Business Partner bij ASML in Veldhoven, waar hij inmiddels vijf jaar werkt. In zijn vrije tijd is Menno te vinden op de tennisbaan van Pieter Brueghel en behoren darten en hardlopen ook tot zijn hobby’s.

Kennismaken met carnaval
Menno heeft carnaval niet met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn ouders waren geen fervent carnavalsvierders, maar zijn vader was wel creatief, wat goed uitkwam tijdens carnavalsactiviteiten op basisschool De Krommen Hoek en tijdens de optocht, waar de school ook aan meedeed. Als leerling op die school maakte Menno voor het eerst kennis met carnaval. “Dat smaakte naar meer en toen ik de leeftijd had om naar jongerencentrum Oase te gaan, vierde ik daar jaarlijks carnaval”, blikt hij terug.

Tonprater
De jaren daarna vierde Menno carnaval met zijn vriendengroep en bezochten ze jaarlijks de zittingsavond. “Ik genoot van de tonpraters, maar dacht vaak ‘dat zou ik ook best wel willen’. Daarom heb ik in 2009 een tonpraatworkshop in Tilburg gevolgd en het jaar daarop was ik een van de tonpraters tijdens de zittingsavonden. Als ‘kienmaster’ maakte ik mijn debuut”, blikt hij enthousiast terug. In de jaren die daarna volgden kroop hij ondermeer in de huid van de ‘wereldkampioen figuurzagen’ en de ‘hondenfluisteraar’. In 2019 en 2020 stond Menno samen met Toon Meulendijks nog in de spotlights tijdens de zittingsavonden. Sinds hij meedoet aan de zittingsavonden is hij ook toegetreden tot de tonpraatgroep, die regelmatig bij elkaar komt. “Ondanks dat ik in de zomer van 2021 nog niet echt met carnaval bezig was, kreeg ik wel een ingeving voor een nieuw typetje, dat ik voor een groot deel heb uitgewerkt; die kan nu voorlopig de ijskast in”, lacht de nieuwe prins.

Gas op de lollie’
In september kwam dus die vraag vanuit de voorzitter en adjudant. “Natuurlijk heb ik er wel eens over nagedacht wat ik zou doen als ik gevraagd zou worden om prins te worden. Maar toch overviel de vraag mij; ik had het niet zien aankomen. Jeannette was ook meteen enthousiast”, aldus de nieuwe prins. Na het ‘ja-woord’ moest er wel meteen ‘gas op die lollie’ worden gegeven, wat tevens ook de leus werd van de prins. Er waren nog maar een paar weken tot de onthulling en daarom moest er snel gehandeld worden. De steek en het pak moesten gemaakt worden en het motto moest bedacht worden. Menno: “De leus ‘gas op die lollie’ was snel geboren: we moesten haast maken en het is een bekend feestnummer dat goed in het gehoor ligt. Daarnaast is het een verwijzing naar ‘aanpakken’ en dat we iedere feestminuut moeten benutten.”

Onthulling
De weken voor de onthulling waren een spannende tijd voor Menno en zijn vrouw. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft Menno drie keer naar het moment van de onthulling toegeleefd. Twee keer werd er vanwege nieuwe maatregelen rondom het coronavirus roet in het eten gegooid. “Je leeft naar dat moment toe en dan moet je toch weer pas op de plaats maken. Nadat de onthulling voor de tweede maal werd geannuleerd, werd besloten om een online-onthulling te houden. Het is anders dan anders, maar zeker niet minder mooi. Ik heb er in ieder geval volop van genoten”, aldus Menno.

Doen wat wel kan
Dat de grote carnavalsactiviteiten niet door kunnen gaan, weerhoudt de vereniging er niet van om er toch iets moois van te maken met alle Krutjesrapers en Krutjesraperinnekes en iedereen die op wat voor manier dan ook carnaval liefheeft. Er zijn veel activiteiten die wél door kunnen gaan, hetzij kleinschaliger, aangepast of zelfs in de vorm van nieuwe activiteiten. Een groot aantal inwoners hebben via de ideeënbus op de website hun ideeën kenbaar gemaakt. Of ze allemaal uitgevoerd kunnen worden, is op dit moment nog niet bekend, dat wordt de komende weken pas duidelijk. Menno: “We willen carnaval voor jong en oud levend houden, dat staat als een paal boven water bij De Krutjesrapers. Natuurlijk lees je al onze plannen in deze krant, maar ook op de website van De Krutjesrapers.”

Generale
“De steek, de scepter, mijn pak en mijn ambtsketting blijven dit jaar in ieder geval niet onaangeroerd in de kast liggen. Alles wat mogelijk is, daar ben ik bij als prins. Het zal dit jaar ingetogener zijn, en anders. Ik zie het dit jaar daarom als een generale en zal volgend jaar, als carnaval weer groots gevierd kan worden met alles erop en eraan er wederom als prins staan en dan gaan we echt ‘gas op die lollie’ geven. Ook dan gaan we iedere minuut tijdens de carnavalsactiviteiten weer feesten”, sluit Menno enthousiast af.