Marc Gouka bij het combigebouw in Son en Breugel
Marc Gouka bij het combigebouw in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Wijkagent Marc Gouka neemt afscheid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Per 1 februari neemt Marc Gouka afscheid als wijkagent in Son en Breugel en gaat na 45 jaar dienst van zijn pensioen genieten.

Redacteur: Eva Wiselius
Fotograaf: Will Feijen

In zijn laatste jaar op de havo knipte hij uit de Televizier-gids een aanmeldformulier voor de Rijkspolitie. Er volgden verschillende psychologische en fysieke tests, waarna hij zich op 3 januari 1977 meldde op de opleidingsschool in Baexem. Marc: “Tijdens de opleiding kregen we alleen maar theorie; we moesten alle wetten en regels van buiten kennen. Pas toen ik mijn loopbaan startte bij de Rijkspolitie Sint-Oedenrode/Son en Breugel, kreeg ik een mentor toegewezen die me leerde de theorie in de praktijk toe te passen.”

Reorganisaties
Begin jaren negentig vond de eerste grote reorganisatie plaats bij de politie: de regio’s kregen een andere indeling. “Rooi ging naar Boxtel, en Son en Breugel werd bij Best gevoegd. Ik koos destijds voor Best, omdat dat dichter bij mijn woonplaats Asten lag”, vertelt de wijkagent. Zijn eerste jaren draaide hij hoofdzakelijk surveillancediensten. In 2002 verruilde hij het surveillancewerk voor een functie als wijkagent in Son en Breugel. Een tiental jaren later volgde een tweede reorganisatie: nu werd Son en Breugel bij Geldrop-Mierlo/Nuenen gevoegd, met het hoofdkantoor in Geldrop. Daar heeft hij reeds afscheid genomen van zijn collega’s. Marc: “Een echte afscheidsreceptie zat er niet in vanwege de maatregelen rondom COVID-19. Dat was jammer.”

Coachen
Marc hield het niet alleen bij zijn diensten als wijkagent; ook noodhulpdiensten behoorden tot op het laatst bij zijn werkzaamheden, en als een van de weinige ‘oudere’ agenten is hij ook nachtdiensten blijven draaien. Hij vervolgt: “Ik ben altijd al een avond/nachtmens geweest. Vroeg opstaan is niets voor mij.” Ook nam hij nieuwe collega’s onder zijn vleugels om ze te coachen tijdens hun eerste jaren in uniform. Zijn opvolger Sander Peters, afkomstig uit de surveillancedienst, heeft inmiddels anderhalf jaar meegedraaid met deze ervaren kracht.

Verschil vroeger en nu
Er zijn grote verschillen tussen de huidige werkzaamheden en die in de beginjaren, toen Marc bij de politie kwam. “Vroeger werd er gewerkt met kladblokjes, bonnenboekjes en typemachines. Er waren ook collega’s die het grappig vonden om stiekem je carbonpapier om te draaien, waar je natuurlijk te laat achter kwam. Alcoholtests bestonden nog uit het blazen op een blaaspijpje, en burenruzies en conflicten oplossen hoorden nog bij onze functie. We hadden nog de oude weg door het centrum van Son waar veel ernstige aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig is er (sinds 1987) de computer voor tekstverwerking en zijn er alcoholtests door te blazen op het ademanalyseapparaat, waardoor je binnen enkele minuten de uitslag weet. Burenruzies en conflicten worden doorverwezen naar de juiste instanties omdat er simpelweg de mankracht niet voor is om het toenemend aantal incidenten zelf op te lossen. En we hebben de A50 en de 30-km-zone in het dorp, waardoor het aantal ongelukken sterk is afgenomen”, aldus Marc.

Nieuwe vorm
Wel nam in de loop der jaren de criminaliteit toe en ontstond er een nieuwe vorm van: de cybercriminaliteit. Zoals de gevallen waarin ouderen worden opgebeld met de mededeling dat ze bepaalde handelingen moeten verrichten, zogenaamd om te zorgen dat hun spaargeld niet verloren gaat. Een ander verschil met vroeger is de toename van het drugsgebruik, de opkomst van hennepkwekerijen en XTC-labs. Vroeger werden in het plaatselijke krantje van Son en Breugel nog de wekelijkse politieberichten geplaatst, en ook de gevonden en de verloren voorwerpen kregen een plekje op deze pagina. Tegenwoordig kan je voor deze zaken terecht op het gemeentehuis.