Nederland gaat weer open, wel met voorwaarden

Minister-president Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers hebben 25 januari tijdens de persconferentie de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt die 26 januari ingaan. Ondanks de stijging van de besmettingscijfers wordt Nederland onder voorwaarden geopend. Volgens de premier vormen deze versoepelingen wel een groot risico omdat de besmettingscijfers nog meer gaan stijgen, waardoor de kans op zorgtoename, met name in de ziekenhuizen, weer aanwezig is.

Redacteur: Emmy Grit


De horeca, cultuursector, dierentuinen en pretparken mogen open tot 22.00 uur. De gasten moeten een vaste zitplaats hebben, anderhalve meter afstand houden en de mondkapjesplicht blijft als er bijvoorbeeld een bezoek wordt gebracht aan het toilet. Bij binnenkomst moet vanaf 13 jaar een geldig coronatoegangsbewijs (ctb) getoond kunnen worden dat een groene vink in de CoronaCheck-app laat zien als je een boostervaccin hebt gehad, recent hersteld bent van corona (herstelbewijs) of een negatieve testuitslag hebt. De supermarkten mogen twee uur langer, dus tot 22.00 uur, openblijven.

Publiek is weer toegestaan bij sportwedstrijden; ook hier geldt een geldig ctb, anderhalve meter afstand, en een derde van de capaciteit. De binnen- en buitenevenementen krijgen eindelijk groen licht. Binnen geldt een maximumaantal bezoekers van 1250 met vaste zitplaatsen, mondkapjesplicht, anderhalve meter afstand en één bezoeker per vijf vierkante meter; bij een buitenevenement is een derde van de normale capaciteit welkom. Nachtclubs moeten vooralsnog gesloten blijven en festivals hebben ook nog geen ‘go’ gekregen. 

Het quarantainebeleid wordt versoepeld voor kinderen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en de buitenschoolse opvang. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Bij (milde) klachten moeten ze thuisblijven en een zelftest doen.

De geldigheidsduur van het herstelbewijs was tot nu toe een jaar. Dit wordt vanaf 1 februari teruggebracht naar negen maanden. Hiermee wordt de geldigheid van het ctb gelijkgetrokken met die in andere Europese landen. In principe gelden deze versoepelingen voor een periode van zes weken, maar over drie weken is er weer een weegmoment.