Bestuurslid Wil Marechal (l) overhandigt de tassen aan een van de dorpsgenoten die gebruik maakt van het uitgiftepunt
Bestuurslid Wil Marechal (l) overhandigt de tassen aan een van de dorpsgenoten die gebruik maakt van het uitgiftepunt Foto: Wil Feijen

Proef met uitgiftepunt Voedselbank van start gegaan

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Voor de derde keer waren vrijdag 4 februari twee vrijwilligers van Stichting Voedselbank Best e.o. op de St.-Genovevastraat 33 in Son en Breugel aanwezig om een boodschappenpakket te overhandigen aan twee dorpsgenoten die beiden gebruik maken van de voedselbank in Best; vijf andere dorpsgenoten die daar ook gebruik van maken, blijven naar de voedselbank in Best gaan om daar hun pakket op te halen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De gemeente Son en Breugel is 21 januari gestart met een proef van twee maanden om via een uitgiftepunt in Son en Breugel pakketten van Voedselbank Best te verstrekken aan dorpsgenoten die zich hiervoor hebben aangemeld. Meer dan 1 miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens, van wie ongeveer 700 inwoners in Son en Breugel. Ongeveer 40.000 gezinnen gaan wekelijks naar de voedselbank, en slechts zes hiervan komen uit Son en Breugel. Bestuurslid Wil Maréchal geeft aan dat deze groep tot twee jaar geleden nog uit vijftien tot twintig personen uit Son en Breugel bestond. “De mensen uit Son en Breugel die bij ons staan ingeschreven, hebben we geïnformeerd dat we met deze proef zijn gestart. Vier personen hebben aangegeven dat zij naar Best blijven komen omdat zij over eigen vervoer beschikken; de andere twee halen het pakket nu op bij het uitgiftepunt.”

Schaamtegevoel
Wil vermoedt dat veel mensen die onder de armoedegrens leven zich schamen om zich aan te melden bij de voedselbank, maar er zijn ook nog veel mensen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van een voedselbank in Best, doordat ze bijvoorbeeld een nee/nee-sticker op de brievenbus hebben, waardoor ze veel lokaal nieuws missen. “Volgens mij is de afstand geen probleem, maar veel mensen zijn voor vervoer afhankelijk van anderen en daar zit dan weer een stuk schaamte bij om hulp te vragen om naar Best te gaan”, aldus Wil.

Tassen met boodschappen
Om klokslag 13.00 uur komt de eerste dorpsgenoot zijn pakket in ontvangst nemen. Hij is erg blij dat er een uitgiftepunt is in Son en Breugel. Omdat hij geen geschikt vervoer heeft, zou hij afhankelijk zijn van anderen; nu kan hij zelf het pakket in zijn eigen dorp ophalen, wat hij een groot pluspunt vindt. “Ik ben erg blij met de hulp die ik krijg. Ik heb een te laag inkomen om rond te kunnen komen en vooral de verzorgingsmiddelen zijn erg duur in de winkel, waar ik dus geen geld voor heb”, aldus de dorpsgenoot. Vrijwilliger Geppy is met Wil meegekomen naar Son en Breugel. “We staan altijd met zijn tweeën in het uitgiftepunt. De mensen krijgen een op maat samengesteld pakket mee, dat bestaat uit dagelijkse boodschappen, zoals zuivel, brood, groente en fruit en een tas vol diepvriesartikelen. Als mensen voor de eerste keer komen, krijgen ze altijd een extra pakket mee met voornamelijk verzorgingsproducten”, aldus Geppy. Ook de tweede inwoner komt langs om een iets groter pakket in ontvangst te nemen. “Zij zijn met meerderen thuis, vandaar dat het pakket groter is”, vervolgt de vrijwilligster. Degenen die naar Best komen, kunnen naast het pakket uit bepaalde producten kiezen. “Er staat dan bijvoorbeeld een pot jam en pindakaas klaar, en daar mogen ze een keuze uit maken. Voor veel gebruikers van de voedselbank is dat ook een reden om naar Best te gaan, maar er is ook een kledingwinkel waar je voor een paar euro iets ‘nieuws’ kunt kopen”, voegt Wil toe.

Op de hoogte brengen
Het verbaast Wil en Geppy dat ondanks dat er zevenhonderd mensen in Son en Breugel onder de armoedegrens leven, er zich niet meer mensen melden bij de voedselbank in Best. “Mensen die een uitkering van de sociale dienst krijgen of mensen die onder bewind staan, moeten op de hoogte gebracht worden van het bestaan van de voedselbank. Gemeenten, maar ook andere instanties, kunnen daarbij de eerste schakel zijn. Ik weet niet hoe dit in Son en Breugel geregeld is, maar ik merk dat dit in de gemeenten Best en Oirschot goed geregeld is”, aldus het bestuurslid.