Martien van de Ven
Martien van de Ven Foto: ingezonden

In memoriam Martien van de Ven

DorpsVisie Son en Breugel heeft afgelopen week afscheid genomen van Martien van de Ven, die overleed op 96-jarige leeftijd.

Martien (ook wel Matty) blijft bij ons in herinnering als één van de oprichters en grondleggers van de lokale politiek in Son en Breugel.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 hield de in 1966 opgerichte partij Gemeentebelangen (lijst Ruis) op te bestaan.
Inmiddels had de lijst Ruis zich officieel laten omdopen tot VDP, Vrije Democratisch Partij.
Om meer invloed te krijgen op de gemeentelijke politiek, sloten VDP, onder leiding van Bert van Boxtel, D66, o.l.v. Martien van de Ven, Protestants Christelijke Groepering, o.l.v. G. Schöttelndreier, en een groep onafhankelijken, onder wie Ligny, Miltner, Timmermans, Verhagen en De Wit, zich bij elkaar aan.

Het was Martien die destijds de slogan lanceerde ’Onze gemeente, één gemeente’. Binnen Son en Breugel werd de ‘Gemeentelijke Samenwerking Son & Breugel’ (GSSB) spoedig een begrip, dat stond voor de lokale politieke partij.
Samen met de in februari jl. overleden Bert van Boxtel stond Martien aan de wieg van samenwerking tussen meerdere lokale partijen in Son en Breugel.
Al 56 jaar werkt deze samenwerking onafgebroken, en heet nu ‘DorpsVisie Son en Breugel’, met de huidige leus ‘#SamenOnsDorp’.
Namens de GSSB is Martien raadslid geweest van 1970 tot 1986 en van 1990 tot en 1994. Bovendien maakte hij in die perioden van 1 september 1970 tot 3 september 1974 en van 5 september 1978 tot 7 september 1982 als wethouder deel uit van het college van burgemeester en wethouders.

Martien was een inspirerende persoonlijkheid, en met name zijn betrokkenheid bij de plaatselijke gemeenschap en verenigingen blijven we ons herinneren.
Je kon altijd bij hem terecht voor advies.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid zagen wij ook terug als (mede-)oprichter van het HOi-Huis. Hij wist de weg te vinden naar bedrijven, personen en instanties om hen te enthousiasmeren om deze stichting op te zetten.

Wij zullen Martiens betrokkenheid bij ons en de plaatselijke gemeenschap zeker gaan missen.
DorpsVisie heeft met dit erelid een nestor en een markante persoonlijkheid verloren.
Wij wensen zijn familie, vrienden en bekenden heel veel sterkte bij dit verlies.

Namens bestuur, fractie en leden DorpsVisie,

Willie Horden, voorzitter