“Zicht op mantelzorg, de mantelzorger belicht”

Dat er veel mensen van zeer uiteenlopende leeftijden, van jong tot oud, mantelzorger zijn, is bekend. Onbekend is hoeveel het er precies zijn. Vaak beseffen deze mensen niet dat ze mantelzorger zijn; ze vinden het vanzelfsprekend dat ze voor hun partners, ouders, familie of bekenden zorgen. Ook realiseren ze zich niet hoeveel informatie, ondersteuning en waardering ze mislopen, die ze kunnen ontvangen van de LEVgroep en de gemeente. Bij het Steunpunt Mantelzorg in Son en Breugel staan 500 mensen ingeschreven die de nieuwsbrief en jaarlijkse vergoeding van de gemeente ontvangen. Dat is weinig, het kunnen er veel meer zijn. Wat is het ware aantal mantelzorgers?

Het Steunpunt Mantelzorg Son en Beugel wil daar graag meer zicht op krijgen en mensen ertoe bewegen zich aan te melden. Middels een zevental verhalen, geschreven door Ineke van Uden, proberen we zichtbaar te maken wat mantelzorg is en wat het betekent om mantelzorger te zijn. We hopen dat mantelzorgers zich in de verhalen herkennen en zich realiseren dat ze een intensieve taak vervullen die ze niet alleen hoeven te dragen, en dat ze daar ondersteuning, hulp en advies bij kunnen krijgen.

De verhalen komen vervolgens ook in een mantelzorgwijzer, een boekje wat huis aan huis verspreid gaat worden rond de Dag van de Mantelzorger in november.