Waardering voor mantelzorgers bijzonder positief ontvangen
Waardering voor mantelzorgers bijzonder positief ontvangen Foto: Wil Feijen

Waardering voor mantelzorgers bijzonder positief ontvangen

Human Interest

Son en Breugel - Afgelopen week organiseerde het Steunpunt Mantelzorg verschillende activiteiten om de mantelzorgers zelf eens te verwennen. Marieke Schoenmakers, werkzaam vanuit de LEVgroep bij dit steunpunt, was ontzettend verheugd met een opkomst van ruim 160 mantelzorgers en vertelt over de diverse bijeenkomsten.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Bij het Steunpunt Mantelzorg van ons dorp staan in totaal 550 mantelzorgers ingeschreven en dat aantal is de laatste jaren duidelijk gestegen. “Dé mantelzorger bestaat niet, omdat er grote verschillen zijn binnen deze groep. Sommigen zorgen voor hun kind, hun ouder of hun partner, maar er zijn ook kinderen en jongeren die gezien de situatie thuis mee moeten zorgen voor hun vader of moeder. Vandaar dat wij gekozen hebben voor een gevarieerd aanbod voor de verwendag”, vertelt Marieke, “en met de jonge mantelzorgers tot 25 jaar zijn we een dagje naar de Efteling geweest. Zo’n dertig jongeren zijn mee geweest en dat uitstapje werd mede mogelijk gemaakt door de Lions Club Son en Breugel, waarvan twee leden zelfs de hele dag met ons en de jongeren in de bus zijn meegegaan. Geweldig dat zij ons geholpen hebben.”

Eén van de jongeren liet weten: “Zaterdag waren we met de LEVgroep naar de Winter Efteling. Het was een fijne afleiding, even lekker weg van huis, nieuwe vrienden maken en gezellig kletsen. Het was goed geregeld, en er werd ook rekening gehouden met de leeftijd en de interesses van iedereen.”

Lunch en diner
Voor de werkende mantelzorgers werd afgelopen woensdag een diner aangeboden, waaraan maar liefst vijftig mensen deelnamen. En twee dagen later gaven zelfs tachtig niet-werkende mantelzorgers gehoor aan de uitnodiging voor een gezamenlijke lunch in De Zwaan. Berrie Dirckx verwelkomde iedereen namens de stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers en sprak zijn waardering uit voor de enorme inzet van de genodigden. Esther Jonkers, die samen met Marieke namens het Steunpunt Mantelzorg verantwoordelijk was voor de organisatie, was erg tevreden met de opkomst en vooral met hetgeen er tijdens dit soort bijeenkomsten gebeurt: “Mensen die elkaar niet kennen, delen ineens heel persoonlijke ervaringen omdat zij weten dat de ander hetzelfde meemaakt en het dus begrijpt. Je verhaal kwijt kunnen en de herkenning delen… dat is van grote waarde als je constant onder druk staat en aan het zorgen bent.”

Een mantelzorger bedankte de organisatoren met de woorden: “Als je voor je zieke partner moet zorgen, voel je je vaak eenzaam en niet altijd begrepen, en dan is het een verademing om anderen te ontmoeten die hetzelfde doen en meteen snappen waar je het over hebt.”

Een andere mantelzorgster appte de volgende dag na het diner: ”Team mantelzorgdag, hartelijk dank voor de ontvangst, het etentje en niet te vergeten de geweldige attentie. Jullie hadden het goed voor elkaar.”

Attenties
De attenties die de genodigden en alle bij het steunpunt ingeschrevenen kregen, waren de Mantelzorgwijzer 2022, een VVV-bon en een verrassing uit de winkel Kado&Zo. Degenen die hun attentie nog niet opgehaald hebben, ontvangen binnenkort alsnog een uitnodiging om die op te komen halen.

Het Steunpunt Mantelzorg (gesubsidieerd vanuit de gemeente) geeft informatie en ondersteunt mantelzorgers door regelmatig ontmoetingen of themabijeenkomsten aan te bieden. Er bestaat ook een lotgenotengroep voor basisschoolkinderen met een zieke ouder. Wie meer info wil of zich wil inschrijven, kan contact opnemen via: steunpuntmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl