De artist impression laat al zien hoe het er straks uit kan komen te zien.
De artist impression laat al zien hoe het er straks uit kan komen te zien. Foto: Wil Feijen

Klaprozen voor ‘De Parachutist’

Algemeen

Son en Breugel - Het gedicht ‘In Flanders Fields’ is een van de meest beklijvende herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. De Canadese legerarts John McCrae schreef het na de dood van een goede vriend, die sneuvelde in 1915. 

Gastredacteur: Ad van Etten (Lionsclub Son en Breugel)

Het gedicht begint met “In Flanders fields the poppies blow. Between the crosses, row on row”. Tom Lanoye vertaalde dat als volgt: “In Vlaamse velden klappen rozen open. Tussen witte kruisjes, rij op rij”. In 1918, het sterfjaar van McCrae, speldt een vrouw voor het eerst een zijden klaproos op. Haar daad vindt alom navolging en de klaproos is in de vorige eeuw uitgegroeid tot een universeel herdenkingssymbool voor de slachtoffers van WO I, maar ook voor de krankzinnigheid van oorlog in het algemeen. 

Het West-Vlaamse Ieper werd tijdens de oorlog letterlijk met de grond gelijk gemaakt. In de wederopgebouwde stad kreeg het In Flanders Fields-(oorlogs)museum een centrale plaats. Vlak erbij staat de Menenpoort, waaronder nog dagelijks de ‘Last Post’ weerklinkt. Veel bezoekers dragen dan de ‘poppy’, en dat gebeurt zeker bij de grote jaarlijkse herdenking van het einde van deze oorlog op 11 november 1918. Grote delegaties, vooral ook uit het Verenigd Koninkrijk, bezoeken dan Ieper, maar ook de talloze oorlogskerkhoven in het nabije Vlaamse land. 

Op de 11e van de 11e gebeuren er andere dingen in Son en Breugel, maar het is goed om nu toch ook stil te staan bij het oorlogsleed in de wereld. Dat bracht de Lionsclub Son en Breugel ertoe om een passende symbolische daad te bedenken: op een rotonde op de Planetenlaan prijkt het monument ‘De Parachutist’; de Lions maakten de bouw ervan mede mogelijk. Wat is mooier dan dit werk te verbinden met de klaproos, het universele symbool tegen oorlogsgeweld. De Lions gaan ervoor zorgen dat het veld van de rotonde wordt ingezaaid met klaprozen. Ze worden daarin van harte gesteund door Bas en Heidie Koopman (Europarts-Zwembaden), die het groenonderhoud van de rotonde eerder adopteerden. Vervolgens ontstaat iedere zomer het prachtige beeld van ‘onze’ parachutist, die landt in een veld vol klaprozen: ons eigen Son en Breugels protest tegen de oorlog en een hartenkreet voor de vrede!