De wagen van de CV De Dommelsoppers tijdens carnaval 2017
De wagen van de CV De Dommelsoppers tijdens carnaval 2017 Foto: Lianne van Asperdt

11-11-Bal van CV De Dommelsoppers heeft gouden randje

Verenigingen

Son en Breugel - In gesprek met Moniek Harteveld, 30 jaar lid van CV De Dommelsoppers.
Het prachtige boek ‘Vereniging van Verhalen, 50 jaar Oase’ (Caroline Heitzer, 2008) ligt als handboek op tafel en wordt regelmatig opengeslagen.

Redactie: Patricia van Baak

Hoe het begon
In 1966 werd CV De Kluivelanders opgericht, de eerste carnavalsvereniging in jeugd- en jongerencentrum Oase in Son en Breugel, die in 1972 is overgegaan in CV De Dommelsoppers. Een aantal mensen stonden op en zeiden tegen elkaar: “Hier gaan we iets van maken.” En dus werd er een prins gekozen en een raad van elf bij elkaar geraapt. Door oud papier op te halen kwam er geld om op te starten. De net opgerichte carnavalsvereniging deed ook mee met de optocht; de wagen werd de zaterdag ervoor aangekleed met karton. Er was veel plezier en genoeg ranja, en het eerste jaar Dommelsoppers slaagde: er meldden zich veel leden. Het tweede jaar zei de raad van elf: “Wij willen dansmariekes!” En die kwamen er, met gele, groene en rode pakjes en witte gummylaarsjes, de hoedjes zelf gemaakt met pluimen uit de vijver. 

50 jaar later
Moniek vertelt met enthousiasme en trots hoe CV De Dommelsoppers is gegroeid en ooit een van de grootste verenigingen in zijn soort was, die met haar verschillende dansgroepen er landelijk én Europees toe deed! Inmiddels is dát verminderd, maar het maakt de trots niet minder. De vereniging telt zo’n 65 leden, inclusief trainsters, begeleiders en de raad. Wanneer ze haar taken opnoemt, wordt duidelijk wat voor een organisatie de vereniging vraagt. Na jarenlang trainster van de garde van de prins en het showduo te zijn geweest, is ze nu begeleidster bij dansgarde Flow, de rechterhand van de trainster; bij optredens moeten alle make-upjes hetzelfde zijn, de haren mooi gedaan, de panty’s voorzichtig opgestroopt. CV De Dommelsoppers stond lange tijd bij toernooien bekend om de prachtige kleding. Was er eerder een actieve naaigroep, tegenwoordig worden de kostuums door een bedrijf gemaakt, waaraan een aanzienlijk kostenplaatje vastzit. Acties als de Grote Clubactie zijn zeer welkom. Overige taken zijn onder andere het begeleiden van de prins en prinses. Moniek benadrukt de saamhorigheid en het familiegevoel: “We doen het samen.”

Hoogtepunten in 50 jaar Dommelsoppers zijn onder andere de toernooien.
In 1991 en 2008 hebben De Dommelsoppers de Europese kampioenschappen georganiseerd. Dansgroepen uit België, Duitsland, Nederland en Oostenrijk (2008) kwamen naar Son en Breugel om te dansen. In de afgelopen 50 jaar zijn alle titels behaald die er te behalen zijn, op Brabants, Zuid-Nederlands, Nederlands en Europees niveau. Nu is er onder andere jaarlijks een dansfestival, op de zondag na de laatste zittingsavond, waarbij er gedanst wordt voor een juryrapport; mooie dansen met een dynamische choreografie en prachtige kostuums, waarbij gemoedelijkheid, plezier, vriendschappelijkheid en verbinding bovenaan staan.

Op 20 november 2022 heeft het 11-11-Bal een gouden randje. De dansgroepen tonen die dag voor het eerst hun dans aan het publiek. Iedereen is welkom vanaf 13.45 uur in jongerencentrum Oase.
Kom en geniet van: showgroep Magic, Superprinsessen (3-6 jaar), showgroep Modern Shine (7-11 jaar), dansgarde Flow (7-11), garde van de prins Inspire (12-16 jaar), Solo Maddy, showgroep Modern Reload (12-16 jaar), showgroep Impact, Hairspray (12-16 jaar), showgroep Reunited, This is me (vanaf 16 jaar).

Nieuwe leden zijn welkom, in het bijzonder en per direct voor de raad van elf; dit mogen jongens én meisjes zijn.
De Dommelsoppers: een carnavalsvereniging met alles erop en eraan, en dat allemaal uit initiatief van de jeugd. Iets om heel trots op te zijn!