Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Wethouder gaat overtuigend uitdaging aan

Aan het begin van deze maand was er de broodnodige aandacht voor het klimaat tijdens de Nationale Klimaatweek 2022. Het betrof een landelijk initiatief van 31 oktober t/m 6 november waarbij iedere burger zich kon opwerpen als ‘Klimaatburgemeester’ en daarmee zijn of haar steentje kon bijdragen.

Redactie: Ivo van Hoek

Op die manier zijn klimaatburgemeesters in staat om ideeën over slimmer energie opwekken of klimaat bewuster leven lokaal onder de aandacht te brengen, zo ook in Son en Breugel. Simpel gezegd Nederland samen duurzamer maken en een actieve bijdrage leveren aan de realisatie van de afgesproken CO2-doelen. 

Klimaatburgemeester
De Sonse Danielle van de Ven is als de 1e klimaatburgemeester de afgelopen weken in onze gemeente druk geweest om behalve zichzelf ook medestanders in beweging te krijgen.  “Van overheid tot bedrijfsleven en van burger tot scholier, iedereen kan vandaag al direct een verschil maken in zijn eigen leefomgeving. Hiervoor heb ik voor mezelf een zestal speerpunten genomen, die ik gedurende een jaar als een soort challenge probeer na te leven”, aldus Danielle.

De afgelopen weken hebben we in deze krant al uitgebreid stilgestaan bij deze klimaat uitdagingen om zoveel mogelijk dorpsgenoten te inspireren dit goede initiatief te volgen. Denk bijvoorbeeld aan het terugschroeven van uw thermostaat en andere manieren om energie te besparen. 

De kakelverse nieuwe wethouder Steven Grevink is in onze gemeente eindverantwoordelijk voor zaken als welzijn, energietransitie, natuurbeheer en landbouw. Mede omwille van die raakvlakken leek het Danielle een geweldig idee om juist hem als boegbeeld uit te dagen proactief mee te doen met haar challenges tijdens de afgelopen klimaatweek. Gelukkig bleek haar oproep niet aan dovemans oren gericht; onze sportieve wethouder schoot aanvang deze maand vol goede moed uit de startblokken om zoveel mogelijk van haar uitdagingen na te streven.

Inkoppertje
Steven: “Hoewel het ook voor mij lastig is om ingesleten patronen te doorbreken, was één challenge voor mij een inkoppertje: de auto laten staan om vervolgens de fiets te pakken voor boodschappen of woon/werkverkeer is voor mij allesbehalve een straf. Al jaar en dag staat mijn auto vooral stil naast mijn huis omdat ik met plezier zo’n beetje alles probeer te doen op mijn tweewieler. Zelfs mijn vakanties beleef ik het liefst op mijn toerfiets in de vrije natuur, dus die uitdaging kon ik vrij eenvoudig afvinken.” 

De 2e uitdaging kostte Steven echter wat meer kruim; hij had zich bewust voorgenomen de supermarkt links te laten liggen om boodschappen te doen zonder plastic verpakkingen. Gewapend met fietstas en katoenen zakken sprong de energieke wethouder op zijn stalen ros om richting Oirschot te trappen en boodschappen te doen bij De Eerlijckheid. Dat betreft een gezellige winkel met duurzame alternatieven voor alledaagse producten; deze zijn behalve duurzaam en/of biologisch ook natuurlijk en verpakkingsvrij. Hoewel de prijzen soms nog aan de hoge kant zijn, kun je met wat extra inspanning écht iets betekenen voor een betere wereld. Zeker nu er steeds meer vraag komt naar duurzame en milieubewuste producten, zakken die prijzen al gestaag, en is het nu de tijd om hiermee actief aan de slag te gaan. Ook supermarkten als de Ekoplaza kunnen hiervoor een prima oplossing bieden in onze regio.

“Yoghurt, muesli, pinda’s, brood, wasmiddel (bolletjes), zeep en tandpasta (zonder tube) kon ik aldaar eenvoudig zonder plastic verpakking meenemen, al dan niet in een wekfles. Als gevolg kwam ook de realisatie van mijn 2e uitdaging met rasse schreden dichterbij in een week waarin ik nauwelijks plastic afval verzamelde. 

Verder hou ik als fervente hobbyhok wel van een uitdaging zonder vlees, maar met bijvoorbeeld tofu. Hiermee kon ik vervolgens in mijn keuken aan de slag met de 3e challenge. Het bereiden van een heerlijk vegetarisch alternatief is niet moeilijk, alleen betekent het dat je even bewust moet nadenken over bepaalde keuzes zoals de kruiden in je gerecht”, besluit de gemotiveerde wethouder.

Het allerbelangrijkste bij iedere challenge of gedragsverandering blijft ‘plezier’; het volhouden van een duurzamere levensstijl gedurende een langere periode valt of staat met plezier behouden. De realisatie van uw eigen gestelde (klimaat)doelen zal waarschijnlijk als erg plezierig worden ervaren zodra u progressie boekt en het financieel voordeel oplevert. Om u te helpen, is er een geweldige website met creatieve ideeën om het jaar rond hiermee aan de slag te gaan op een ongedwongen en speelse manier; www.52wekenduurzaam.nl/weekuitdagingen/


Afbeelding
Steven Grevink, wethouder gaat de klimaatchallenge aan met Daniëlle van de Ven, klimaatburgemeester
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding