Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Plaatjes draaien op je eigen feest

Algemeen

Son en Breugel - Dj zijn op je eigen feest, hoe vet is dat! Vijf jongens uit Son en Breugel zijn hard aan het werk om deze droom waar te maken. Ze volgen via de LEVgroep een cursus dj’en, gegeven door Bas Houben van Spin-it DJ Academy. Het doel: in het voorjaar een evenement organiseren in Son en Breugel waarop de jongens zelf de plaatjes draaien. 

Redactie: Hanny Evers

Hoe het begon
Een tijdje geleden organiseerde de LEVgroep een workshop dj’en met Bas als docent. Sven, een van de jonge dj’s, deed hieraan mee. Hij werd zo enthousiast, dat hij meer wilde leren. 

Sven: “Acht jaar geleden begon ik al met dj’en. Ik heb het mezelf aangeleerd. Nu wil ik meer leren. Ik wil graag zelf bezig zijn als ik op een feestje ben in plaats van staan te kijken met een biertje in mijn hand. De waardering van het publiek, daar geniet ik ook echt van.”

Samen met de LEVgroep is hij op zoek gegaan naar een budget voor de lessen. Met ikbengeweldig.nl en We are in Charge vonden ze twee organisaties bereid om financieel en inhoudelijk de benodigde ondersteuning te geven. Wederom werd Bas gevraagd om de lessen te geven.

De cursus
Begin januari zijn de vijf jongens, Sven, Dylan, Cas, Sonic en Maurits, gestart met de cursus. In de eerste les hebben ze geleerd om een outro te mixen met het intro van het volgende nummer. Het is hierbij de uitdaging om de nummers zo aan elkaar te mixen dat je de overgang niet meer opmerkt. Met hard werken en goed luisteren lukte het de jongens om dit voor elkaar te krijgen. 

In de lessen worden verschillende muziekstijlen behandeld. Iedere stijl heeft weer andere aandachtspunten. De muzieksmaak van de jongens staat hierin voorop. Zo stond in de eerste les Hardstyle centraal en kwam in de tweede les Drum’n’Bass aan bod. 

In het begin stonden de jongens nog wat onwennig achter het mengpaneel, maar gaandeweg zie je het zelfvertrouwen en daarmee ook de skills groeien. De passie van docent Bas werkt aanstekelijk. De jongens zijn enthousiast en leergierig. Bas focust zich niet alleen op de techniek, ook bereidt hij de jongens voor om straks op het podium te staan. Dit motiveert om niet alleen in de lessen te oefenen, maar zeker ook thuis met de muziek aan de slag te gaan. 

Eerste podiumervaring
Het harde werken werpt nu al zijn vruchten af. Sven en Cas hebben al een eerste podiumervaring op mogen doen. Op een schoolfeest van het Sint Lucas, waar Cas zelf op zit, zochten ze nog een dj voor de openingsact; een heel mooi voorproefje voor het evenement dat ze zelf gaan organiseren later dit jaar. 

Want met nog 2 lessen te gaan komt het grote doel steeds dichterbij: zelf een evenement organiseren. Welke vorm dit precies gaat krijgen, daar gaan de jongens samen met Tim Donkers van de LEVgroep later verder over brainstormen. Dit verhaal krijgt zeker nog een vervolg. 

Wil jij ook kennismaken met het dj-vak? Bas komt ook bij je thuis of op school voor workshops en cursussen. Neem voor meer informatie contact op met Bas Houben via spinitdjacademyeindhoven@gmail.com of tel. 06-21891478.