Parochie H. Oda doet mee aan actie Kerkbalans
Parochie H. Oda doet mee aan actie Kerkbalans Foto: INgezonden

Parochie Heilige Oda doet mee aan actie Kerkbalans

De actie Kerkbalans schenkt met name veel aandacht aan de financiële situatie van de parochie. Jaarlijks wordt gevraagd aan de parochianen om een financiële bijdrage te leveren, en nu in het bijzonder vanwege de verschillende nadelige invloeden op de financiële positie van de parochie. Hierbij moet men denken aan de terugloop van het aantal kerkbezoeken, o.a. veroorzaakt door het hele COVID-gebeuren, maar ook door de energiecrisis. Het gevolg daarvan zijn hogere kosten door stijgende prijzen. De parochie heeft met dit alles te maken. 

Om maar een tweetal voorbeelden te geven: voor 2022 verwacht de parochie bij de jaarafrekening ca. € 80.000,- uit te geven aan energiekosten. Voor 2023 zal dat zonder maatregelen in de orde zijn van ca. € 250.000,- à € 300.000,-. Met de maatregelen die nu genomen zijn, is de verwachting dat de totale energiekosten uiteindelijk ca. € 140.000,- gaan bedragen.

Het andere voorbeeld betreft de opbrengsten uit onze bezittingen en onze beleggingen bij het bisdom. Deze zijn voor 2022 zwaar negatief vanwege de sterk gedaalde koersen van obligaties en aandelen. Het totale resultaat over 2022 is behoorlijk verliesgevend.

Via de Parochiële Caritas Instelling worden d.m.v. collectes en donaties gelden verkregen. Vorig jaar is een bedrag van ca. € 16.000,- ontvangen. Uitgegeven is een bedrag van € 17.500,-. Deze gelden worden besteed aan goede doelen zoals MIVA, Stichting Kindia en armlastige gezinnen.

De financiële invloeden voor 2023 op een rij:

Wil de parochie in de toekomst het hoofd kunnen bieden aan deze nadelige financiële invloeden, dan moeten wij een dringend beroep doen op onze parochianen nu een bijdrage aan de kerk te doen.         

Actie Kerkbalans is nu zeer actueel om het evenwicht/de balans te houden tussen de te ontvangen en de uit te geven gelden. Maar ook andere zaken zijn van belang: het evenwicht houden in parochiaan zijn en het behoren tot een actieve en betrokken geloofsgemeenschap.

Ook willen we evenwicht houden in diverse andere kerkelijke zaken, waarbij wij denken aan:
- aandacht voor de medemens;
- het bieden van hulp aan iemand;
- het gezamenlijk eucharistie vieren;
- een goed gesprek voeren;
- een kaarsje opsteken voor iemand of voor een intentie.                                                                 

Een goede balans in deze zaken leidt tot een goede gemoedsrust. Als kerk tezamen kunnen we dit bereiken en daarvoor moeten we ook samen financieel de parochie ondersteunen om in de praktijk ons ‘kerk-zijn’ te kunnen uitvoeren.  Laat de actie Kerkbalans hiervoor een opstap geven.