De ondernemers van Ekkersrijt luisteren aandachtig naar de uitleg
De ondernemers van Ekkersrijt luisteren aandachtig naar de uitleg Foto: MooiSonenBreugel

Ook bedrijven spelen een actieve rol bij energieschaarste

Zakelijk

Son en Breugel - Donderdag 2 maart werden een aantal ondernemers van Ekkersrijt geïnformeerd over een probleem waar veel bedrijven mee te maken hebben: energieschaarste. Netwerkbeheerder TenneT gaf vorig jaar al aan dat er problemen waren wat betreft de maximale afname en teruggave op het huidige hoogspanningsnetwerk. Daardoor heeft ook Enexis als netwerkbeheerder van de stroomvoorziening naar particulieren en bedrijven in de regio een probleem.

Redactie: Adrie Neervoort

De ondernemers waren naar het Dommelhuis gekomen op uitnodiging van Ondernemers Vereniging Ekkersrijt. Zij werden verwelkomd door wethouder Jan Boersma van de gemeente Son en Breugel. “We gaan over energie praten, en ik hoop dat u daar veel energie van krijgt”, aldus de wethouder.

Bedrijven en particulieren vragen steeds meer van het huidige stroomnetwerk, door het teruggeven van opgewekte stroom en door extra afnames voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische voertuigen, en het opwekken van warmte. De schaal waarop dit gebeurt wordt alleen maar groter. In bepaalde periodes wordt er meer gevraagd of teruggeven aan het netwerk, en deze pieken zijn een probleem.

Het krijgen van energie via het huidige elektriciteitsnetwerk is mede daardoor niet zo vanzelfsprekend als er gedacht wordt, zo vertelde Jorrit Visee, beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente, aan de aanwezige ondernemers. Op Ekkersrijt zijn verschillende bedrijven gevestigd, en die hebben allemaal stroom nodig. Dat geeft zeker op bepaalde piekmomenten problemen omdat er meer gevraagd wordt dan er geleverd kan worden.

Grenzen
De grenzen zijn dus in zicht, maar dat betekent niet dat er geen stroom meer kan worden geleverd, maar dat nieuwe aansluitingen van grootverbruikers tijdelijk even niet kunnen worden gerealiseerd. Wettelijk is het namelijk zo geregeld dat grootverbruikers geweigerd mogen worden als de capaciteit niet toereikend is. Volgens Visee moet de vraag naar energie worden verminderd. Dit probleem ligt dus ook bij de bedrijven, want de vraag naar energie groeit sneller dan het aanbod.

Tijd voor nieuwe inzichten en ontwikkelingen, zo vertelde Didier Barrios, adviseur bij Brainport, tijdens de bijeenkomst. Op verschillende bedrijventerreinen in de regio begeleidt hij ondernemers die oplossingen zoeken voor de hoge kosten van energie, maar ook om er zeker van te zijn dat zij altijd de elektriciteit krijgen die zij nodig hebben. Er werden verschillende bestaande oplossingen gepresenteerd, zoals de bekende combinatie van wind- en zonne-energie, maar ook het opwekken van warmte of het opslaan van energie in batterijen.

Door zelf energie op te wekken en te delen op een bedrijvenpark als Ekkersrijt zal het bestaande netwerk worden ontlast en ontstaat er meer ruimte op het netwerk. Hierbij moeten dus bedrijven met de netwerkbeheerder en de gemeente gaan samenwerken, maar ook bedrijven onderling, aldus Barrios.

Boersma nodigde dan ook alle ondernemers uit om eens te kijken naar de mogelijkheden en de oplossingen. En zo heeft ondernemend Son en Breugel er weer een uitdaging bij, waar ze volgens Boersma echter niet alleen voor staan. Ook de gemeente denkt graag met u mee, dus kom gerust met uw vragen naar de gemeente, zo besloot de wethouder.