Henriëtte van Hedel
Henriëtte van Hedel Foto:

Henriëtte van Hedel lijstaanvoerder Alliantie bij verkiezing Provinciale Staten

“Bij Alliantie willen we een beter Nederland en voor mij geldt: om te beginnen in Brabant. Brabanders zijn hardwerkende mensen die bij dat harde werken blijven lachen. Wij willen het vertrouwen in de overheid herstellen en willen het land dat wij kennen uit onze jeugd doorgeven aan onze kinderen.” Aan het woord is de voormalige Vughtse Henriëtte van Hedel (42), kleindochter van Fried Boers, die in de jaren zeventig wethouder was in Vught en medeoprichter van de lokale politieke partij Gemeentebelangen.

Door Ton Wagenaars/ Het Klaverblad

De welbespraakte, bevlogen en ietwat rebelse Henriëtte van Hedel is moeder van vijf kinderen en woont nu in Boxtel, maar heeft veel goede herinneringen aan de lange tijd in haar geboortedorp waar zij moeiteloos het VWO op het Maurick College afrondde. Ook een vervolgstudie in verschillende steden werd met succes volbracht en tegenwoordig is zij een zelfstandig ondernemer.

Brussel en Parijs waren steden waar zij enkele jaren verbleef, maar ook in Japan en Canada was zij actief. Ze spreekt vijf talen en was in Vught een korte tijd de jeugdige voorzitter van de plaatselijke CDA-afdeling.

Nu is zij Omtzigt-sympathisant, maar vooreerst is zij een van de voorgangers en vertegenwoordigers van Alliantie, een burgerbeweging die grote twijfels heeft over het functioneren van de hedendaagse politiek en de partijen die op dit moment aan het roer staan. Van Hedel schroomt niet die partijen te hekelen. “Wie herkent nog D66, VVD of PvdA?

Wij zetten ons in voor een goed bestuur en hopen bij de bevolking het vertrouwen in de overheid terug te geven. Een partij die privilege geeft aan inhoud en niet aan beeldvorming. Ik kijk op een aantal zaken fundamenteel anders aan tegen de hedendaagse samenleving dan het huidige kabinet. Dat kiest vaak voor een technocratische benadering bij het oplossen van problemen en dat met zogenaamde kwaliteitsmanagers, computersystemen en nog meer regels.

Ik wil met mijn twee andere lijsttrekkers in de provincies Brabant, Drenthe en Overijssel een mensgerichte aanpak. Ik ga voor Brabant, dat spreekt voor zich. Ik ben en voel me een Brabantse en ook nog steeds een Vughtse. ” Henriëtte van Hedel houdt nagenoeg alles bij. “Een brede interesse en verantwoordelijkheidsgevoel. Heb ik van huis uit meegekregen. Politiek is voor mij zeker geen bevlieging om voor mezelf een podium te vinden. Ik maak me echt zorgen over de hedendaagse jeugd. Over hun onderwijs bijvoorbeeld. Pratend met hen concludeer ik dat kennis van rekenen en taal sterk afneemt, over hun handschrift wil ik het niet eens hebben. Vraag me af of ze nog schrijfles krijgen of dat er uitsluitend teksten worden getypt op laptop of computer.

Wat betreft de senioren, en dat zijn er in Brabant heel veel, deze groep wordt gedwongen om heel veel zaken nog uitsluitend online via computer of smartphone te regelen. Géén menselijk en persoonlijk contact meer. Overheid en banken moeten bereikbaar zijn voor deze inwoners, anders dreigt isolatie, vervreemding of eenzaamheid.”

Lijst 18: ‘Het kan wel’ Eenmaal het spreekgestoelte beklommen oreert de lijsttrekker van Alliantie in Brabant zo een geheel avondvullend programma vol. “We willen een blijvertje worden en ik zet in op drie zetels, liever nog meer, want ook in de Eerste Kamer willen we met Alliantie vertegenwoordigd zijn. Ik wil me niet langer neerleggen bij een falend overheidsbeleid. Onze oneliner is dan ook: ‘Het kan wel’. En daarvoor dient gestemd te worden op lijst 18. Dat mag men best zien als een proteststem. Want protesteren doen wij.”