Jelle de Jong (DorpsVisie),
Jelle de Jong (DorpsVisie), Foto: Wil Feijen

Onze wethouders op de zeepkist

Een half jaar geleden startte het nieuwe college met de drie wethouders Jelle de Jong, Steven Grevink en Jan Boersma. Onze krant wilde graag weten hoe de eerste periode is bevallen en welke doelen zij graag willen bereiken tot de volgende verkiezingen in 2026.

Onze eerste gast is Jelle de Jong.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

Jelle komt oorspronkelijk uit Breda en is via zijn vrouw terechtgekomen in Son en Breugel, waar zij goede herinneringen aan had als kind dat bij familie logeerde. Samen hebben zij twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Jelle heeft natuurkunde gestudeerd in Eindhoven en was enkele jaren werkzaam als directeur bij een stichting die wetenschap en techniek promootte bij het basis- en voortgezet onderwijs. Vol trots vertelt Jelle over het organiseren van internationale wedstrijden met technisch LEGO. En hoe hij dan kon genieten van de samenwerking tussen vmbo-leerlingen en vwo-leerlingen en studenten techniek, met als effect dat de vmbo-leerlingen volledig gewaardeerd werden vanwege hun praktisch oplossingsvermogen. Vervolgens was Jelle organisatieadviseur en was hij de laatste acht jaar gemeenteraadslid namens Dorpsvisie. Op basis van deze ervaring in onze lokale politiek werd hij vorig jaar gevraagd om wethouder te worden.

Het eerste half jaar
“Als ik mijn start sinds juli vorig jaar een cijfer moet geven tussen de 0 en de 10 dan zit ik toch wel vlak bij de 9. Wij hebben een geweldig team als college van wethouders en burgemeester en de samenwerking met de ambtenaren verloopt heel soepel. Wij zitten voor het grootste deel in één gebouw met ca. 80 medewerkers waardoor de lijnen heel kort en informeel zijn. Als lid van de gemeenteraad zat ik altijd aan het einde van een proces in de besluitvorming, maar nu kan ik vanaf het begin al meedenken en mede richting geven. Ik heb wel moeten leren om op mijn agenda te letten, want voor je het weet zit die helemaal vol. Maar ik heb ook een gezin met jonge kinderen die ik ook weleens naar school wil brengen en bovendien vind ik het heel gezond om ook tijd vrij te houden voor een hobby”, zo omschrijft Jelle zijn eerste indrukken in de nieuwe functie.

Meer woningen
Graag willen wij weten welke drie onderwerpen voor Jelle belangrijk zijn om te realiseren. Om te beginnen praten wij over het heikele onderwerp wonen. De wethouder schetst in het kort de nijpende situatie binnen onze gemeente. Enerzijds is er een duidelijk tekort aan woningen, en dan met name aan kleinere en betaalbare woningen voor jongeren, alleenstaanden en ouderen. Anderzijds zijn er weinig locaties beschikbaar en heeft Son en Breugel geen uitbreidingsgebied.

Het door het college gestelde doel is 250 nieuwe woningen te realiseren. Er zijn al enkele concrete bouwplannen zoals in Houtens en de locatie waar nu nog de school BuitensteBinnen bij de Coop in Breugel staat. Aan de Planetenlaan liggen plannen voor ruim 40 woningen klaar en wordt nog een verplicht archeologisch bodemonderzoek gedaan. De gemeente kijkt nu naar de bezwaren van omwonenden. Maar Jelle hoopt wel dat de bouw binnen drie jaar gerealiseerd zal zijn.

Het is nadrukkelijk de bedoeling om kleine en betaalbare woningen te bouwen. Er zijn particulieren die er graag aan meewerken en de woningcorporaties hebben ook landelijke afspraken gemaakt om hun bijdrage aan deze dringende opgave te leveren. Het voorbeeld van de ruim 20 tinyhouses in de Sonniuswijk, een particulier initiatief overigens, is hoopgevend, want de gemeenteraad heeft ingestemd met een versnelde vergunningsprocedure. Maar als er bezwaren van omwonenden worden ingediend, kan de realisatie gauw één of twee jaar vertraagd worden.

De plannen voor een woonbestemming van het voormalige Vestzaktheater, bijvoorbeeld studio’s voor jongeren, lopen helaas vertraging op omdat het pand onder ander functies van De Bongerd tijdelijk zal vervangen; dit heeft weer te maken met de latere sloop en nieuwbouw van De Bongerd.

Een ander voorbeeld voor een nieuwe manier van werken vanuit de gemeente is heel recent de brief die gestuurd werd aan huiseigenaren in een deel van de Breeakker. ”Het was voor de betrokkenen wellicht tamelijk onverwacht dat de gemeente ineens iets doet wat andere gemeenten al lang deden, namelijk de mogelijkheid creëren tot eerste recht van koop. En waarom doen wij dat? Omdat we uiteindelijk een tekort aan bouwgrond hebben, nu en in de toekomst. En dat hadden we inderdaad beter kunnen communiceren om te voorkomen dat het een puur juridisch verhaal wordt. Inmiddels hebben we wel een infobijeenkomst voor betrokkenen ingelast om dit beter uit te leggen”, schetst Jelle, om aan te geven dat de gemeente nu echt proactiever wil opereren dan in het verleden. “Maar gelukkig is onze minister van Volkshuisvesting voornemens om de procedures rondom bouwvergunningen drastisch in te korten, want het duurt binnen de huidige regels gewoon jaren, en dus veel te lang. En dan komt nu nog het stikstofprobleem erbij, waarvan ik de gevolgen voor de bouw in onze gemeente nog niet kan overzien.”

Accommodaties op orde houden
Verder is de wethouder ook verantwoordelijk voor de accommodaties in ons dorp. Duidelijk zijn de plannen met betrekking tot de nieuwbouw van De Bongerd (weliswaar vertraagd vanwege onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van vleermuizen), de renovatie van De Landing en een nieuw wijkcentrum Braecklant, eventueel in combinatie met een gezondheidscentrum. Daarnaast zullen er gesprekken worden gevoerd met alle verenigingen en sportclubs om te kijken wat de gemeente kan doen om hun accommodaties en sportvelden op orde te houden. Het lijkt erop dat de verenigingen na corona minder vrijwilligers hebben en dat kunnen we als gemeente natuurlijk niet zo maar oplossen, maar wij willen weten welke bijdrage eventueel wel behulpzaam zou zijn.

Eén loket en sneller een vergunning
Het derde voornemen van Jelle hangt samen met de nieuwe omgevingswet, waarvan de invoering al meerdere keren door het Rijk werd uitgesteld. Waar gaat deze wet over? Een gemeente moet dan binnen bepaalde kaders bepalen welk deel van de gemeente welk profiel krijgt, zoals groen, bedrijven, wonen, recreatie, landbouw etc., en dat er één loket voor de burger komt waar hij of zij meteen kan zien welke regels van toepassing zijn voor de plannen rondom bouwen of opzetten van een bedrijf. En of er wel of geen vergunning voor nodig is. Vervolgens is het de bedoeling om de besluitvormingsperiode bij de gemeente rondom vergunningen terug te brengen van nu 26 naar straks 8 weken (uitzonderingen bij complexe kwesties daargelaten).

Tot slot bedanken wij de wethouder voor het open gesprek en wensen hem succes met het behalen van zijn doelen.