Afbeelding

Politiek Podium

Ingezonden

Terugkerende domheid.

Als je de A50 oversteekt en het bosgebied rond Oud Meer inloopt, weet niet wat je ziet. Nou ja, eigenlijk wel. Een natuurlijke ravage. Plat gekapt en platgereden bos, niet veroorzaakt door natuurlijke verschijnselen, maar door “ons”. De reden: in 2070 willen “we” een klimaatbestendig modelbos hebben, en met een glazen bol in onze linkerhand en een motorzaag in onze rechter, gaan we daarvoor eens flink aan de slag.

We hebben het er al eens eerder over gehad: het beheerplan voor onze bossen. In 2021 hebben we onze steun hiervoor ingetrokken en een pas op de plaats voorgesteld. Helaas wilde een meerderheid van de toenmalige raad zich niet verdiepen in een minder ingrijpende, natuurvolgende beheermethode. Het resultaat is te zien in Sonse Bergen, aan de zuidkant van het Sonse bos en nu dan in delen ten noorden van Oud Meer.

Alles overziend kan je niet anders concluderen dan dat het beheerplan verkapte houtproductie is. Het staat ook in het beheerplan: ‘het beheer van de bossen moet worden gefinancierd uit houtopbrengsten en beheersubsidie’. Hiervoor is met zwaar materieel dwars door bospercelen gereden, is er jonge natuurlijke aanwas vernield en is rigoureus gekapt. Hoeveel? Geen idee. Het gekapte hout was heel snel verdwenen. Wat overblijft is een kaal bos waarin jonge boompjes worden aangeplant. Voor heel veel geld en nog in rijtjes ook.

Ingrepen in het verleden hebben hun sporen achtergelaten in onze bossen. Dan zou je denken: laat de natuur het werk doen, want de natuur herstelt zichzelf en past zich aan, al miljoenen jaren. Maar nee hoor, we gaan rustig door als continu verstorende factor.

We kunnen heel anders met onze natuurlijke omgeving omgaan, en daar is geen glazen bol voor nodig: kap selectief en stuur waar gewenst een beetje bij. Dat kost nauwelijks geld en in de tussentijd blijft jouw bos, bos.

En wat dan in 2070? Dat is aan de natuur.

VVD Son en Breugel